20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Hrníčkové knedlíky

Název Množství a jednotka
hrubá mouka 1 hrnek
mléko 1 hrnek
starší rohlíky nebo veka 2 a 1/2 ks
vejce 2 ks
sůl
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Hrníčkové domácí knedlíky jsou tak jednoduché, až jsou geniální a zvládne je udělat úplně každý. A jako bonus jsou úplně luxusní :-).



Postup
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a necháme je hodinku až dvě proschnout. Zároveň si vytáhneme z lednice mléko a vajíčka, všechny suroviny by měly mít při přípravě pokojovou teplotu.
Ve větší míse připravíme těstíčko z hrubé mouky, mléka, žloutků, promícháme a osolíme - na toto množství necelá zarovnaná čajová lžička soli. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těsta přidáme nasekanou petrželku a nakrájené rohlíky, promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Hrníčky poctivě vymažeme máslem až po vrchní okraj, ničím nevysypáváme, máslo úplně stačí, knedlíky pak jdou snadno vyklopit. Těstem naplníme hrníčky do dvou třetin (knedlíky nabudou, takže je neplníme až po okraj) a vložíme je do velkého hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala do poloviny hrníčků. Přikryjeme poklicí a na mírnějším ohni vaříme půl hodiny. Po půl hodině sundáme hrnec z plotny a necháme knedlíky asi dvě minuty odpočinout, pak hrníčky opatrně vyjmeme a lehce vyklopíme, případně pokud by držely u krajů, obtáhneme hrnek kolem knedlíku příborákem. Nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu k omáčkám nebo zelí.

Poznámka:
Z jednoho hrnku hrubé mouky a mléka a dvou a půl rohlíku vyjde pět čtvrtlitrových hrníčků hotových knedlíků. Knedlíky trošku "sednou", takže ve finále z tohoto množství je cca 20 - 25 plátků menších knedlíků.
Pokud jsou v rodině velcí jedlíci, doporučuji přidat množství o polovinu, tzn. 1 1/2 hrnku hrubé mouky, 1 1/2 hrnku mléka, 3 vejce, necelé 4 rohlíky.


Další fotografie
 


RECEPTY

Platýz na citronovém másle

Postup: Platýze omyjeme, osušíme papírovou utěrkou (pokud je s kůží, tak u ocasu kůži... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup za studena

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Castagnaccio - italský kaštanový koláč

Postup: Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboráky (Cmunda)

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Bešamel

Postup: Bešamel tvoří základ téměř každé smetanové omáčky. Připravíme si máslo, hladkou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Jaké jsou výhody používání kávových kapslí

Kávová kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy. V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý poměr druhů směs arabiky a robusty. Výrobci... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...