14. 6. 2024   |   svátek má Roland
 

Líčka na víně

Název Množství a jednotka
hovězí líčka 800 g
velká mrkev 2 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Sehnat líčka je docela problém, ale když se zeptáte v menších řeznictvích, je pravděpodobné, že vám je objednají. Nejlépe se připravují tzv. "brazírováním" - nemám ty cizí výrazy moc ráda, jednoduše je to prudké opečení masa, podlití něčím a následné pomalé dušení. Tímto způsobem se ty bílé tlusté šlachy, které spoustě lidem v mase vadí, promění na měkkou želatinu. Výsledkem je lahodné měkoučké maso, které se rozplývá na jazyku.



Postup
Líčka očistíme, odstraníme největší kusy blan a naporcujeme na menší části - každé líčko rozkrojíme alespoň napůl. Na tučné straně líček ostrým nožem uděláme několik zářezů, aby se nám maso při opékání moc nepokroutilo (ono se pokroutí i tak, ale méně :-) ).Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli nakrájíme zvlášť na půlměsíčky. Zeleninu zatím dáme stranou.
Líčka mírně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Ve větším kastrolu nebo pekáči, ve kterém budeme maso péct, si rozpustíme máslo, přidáme olej a zprudka opečeme líčka, nejprve tučnější stranou se zářezy. Maso opékáme tak, aby se všechny kusy dotýkaly dna, jinak nám pustí šťávu, takže pokud je masa více, musíme opékat na víckrát.

Opečená líčka vyjmeme a ve výpeku opečeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibuli přidáme až ve chvíli, kdy zelenina začne na krajích mírně zlátnout. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme rajčatový protlak a mícháme, až se zelenina vypraží na tuk, přidáme šalvěj, tymián, bobkový list a nové koření. Podlijeme sklenkou červeného vína, opět necháme víno trochu odpařit, podlijeme zbytkem vína a vývarem, promícháme, vložíme nazpět líčka, zakryjeme poklicí a dáme do trouby.
Pečeme při teplotě 150° zhruba dvě a půl až tři hodiny za občasného podlití výpekem, až je maso úplně měkké. Pokud je potřeba, přiléváme po troškách vývar. Omáčku není třeba ničím zahušťovat, pokud je moc řídká, zahustíme jen lžící studeného másla, pokud by se zdála moc hustá, rozředíme ji troškou vývaru. Můžeme ji přecedit, ale připadá mi to škoda, zelenina v ní je totiž vynikající.
Líčka jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s máslem a petrželkou.




Další fotografie
 


RECEPTY

Kachní prsa na zázvoru a víně

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboráky se zelím

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Smažák bez smažení

Postup: Sýr nastrouháme nahrubo a šunku nakrájíme nadrobno. Hrnečky vymastíme tukem a... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s houbovou omáčkou

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Připravíme si bešamel – rozpustíme máslo,... zobrazit recept

RECEPTY

Sirup ze smrkových výhonků

Postup: Mladé výhonky smrků otrháme nebo odstříhneme. Nesmí být delší jak 5... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Jaké jsou výhody používání kávových kapslí

Kávová kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy. V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý poměr druhů směs arabiky a robusty. Výrobci... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...