18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Kokosová roláda

Název Množství a jednotka
BeBe sušenky 500 g
moučkový cukr 300+200 g
rum 6 lžic
mléko 6 lžic
hořké kakao 6 lžic
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě těsta:

Hnědé těsto:
500 g máslových sušenek (BeBe, Albert, máslové z LIdlu apod.) rozmixujeme nebo rozdrtíme. Dáme do mísy, přidáme 300 g moučkového cukru, 6 lžic rumu, 6 lžic mléka, 1 žloutek a 6 lžic hořkého kakaa. Pokud máme extra tmavé kakao, stačí 3-4 lžíce. Těsto zpracujeme v míse, rozdělíme na dvě části (jinak by roláda byla moc veliká a tlustá). Na vál si položíme kus alobalu (cca 35 cm), posypeme jej moučkovým cukrem. Polovinu těsta přendáme na alobal a vyválíme přímo na alobalu - těsto i váleček pořád podsypáváme moučkovým cukrem, jinak se bude těsto lepit a rozválet nepůjde. Vyválíme obdélník o tloušťce cca 1/2 cm, posypeme polovinou bílé kokosové nádivky, rozetřeme ji nožem nebo stěrkou a stočíme. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta i nádivky.

Bílá kokosová nádivka:
V míse smícháme 200 g moučkového cukru, 200 g změklého másla, 150 g kokosové moučky a 1 vanilkový cukr. Vzniklou náplní potřeme hnědé těsto. Máslo musí být opravdu změklé, jinak se bude nádivka špatně roztírat.

S pomocí alobalu stočíme do roládky, zabalíme pečlivě do alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Ztuhlou roládu krájíme na plátky.
Z tohoto množství by nám měly vzniknout dvě rolády o průměru cca 5-6 cm a délce cca 30 cm.

Tip:
Hnědé těsto se nesmí drobit, doporučuji tedy přidat tolik rumu a mléka, aby mělo těsto mírně lepivější konzistenci, asi jako na kuličky. Pokud by bylo moc tuhé a drobivé, nepůjde stočit do rolády.
U bílé náplně utřu nejdřív cukr (i vanilkový) s máslem a postupně přisypávám kokos, platí to samé, co u hnědého těsta, nesmí být drobivé, obvykle stačí kokosu tak cca 150 g, aby se nádivka dala dobře roztírat.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s dýňovou omáčkou

Postup: Máslovou dýni oloupeme, Hokkaido loupat nemusíme, slupka vařením změkne. Dýni... zobrazit recept

RECEPTY

Chobotničky na víně po italsku

Postup: Chobotničky rozmrazíme (předpokládám, že v našich podmínkách čerstvé moc... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolice zapečená se sýrem

Postup: Brambory oškrábeme a v celku dáme vařit. Osolíme, okmínujeme. Vaříme asi 10... zobrazit recept

RECEPTY

Kmínová polévka s vejcem

Postup: Nejdříve si nasucho opražíme hladkou mouku, budeme potřebovat 2 lžíce.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...