1. 5. 2025   |   svátek má Svátek práce
 

Krůtí závitky

Název Množství a jednotka
krůtí prsa 600 g
schwarzwaldská šunka 50 g
eidam 50 g
dijonská hořčice
mleté maso 200 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou vrstvou dijonské hořčice. Poklademe plátkem schwarzwaldské šunky (nebo obyčejnou šunkou, může být i anglická slanina), plátkem eidamu, doprostřed potřeme náplní z orestovaného mletého masa a zavineme. Spíchneme párátkama a na pánvi na oleji ze všech stran opečeme. Závitky vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem (vodou), přidáme na větší kousky překrájenou cibuli, celé oloupané stroužky česneku a v troubě na 180°upečeme asi 40 minut. Podáváme s bramborovou kaší, opečenými brambory nebo hranolky.

Náplň z mletého masa:
Mleté maso zprudka opečeme na pánvi, rozdělujeme jej vidličkou, aby se příliš nespojilo. Maso osolíme, opepříme a přidáme překrájené kysané zelí a syrový nastrouhaný brambor. Podlijeme troškou vody (50ml), necháme podusit, až se vyvaří voda a plníme připravené závitky.

Závitky můžeme připravit i z kuřecích prsou nebo vepřové kýty a náplň můžeme dát i jinou (šunka a sýr zůstává všude):

- špenátová náplň: Listový špenát podusíme na lžíci másla, osolíme, trochu opepříme a potřeme připravené plátky
- špenátová s nivou: do podušeného špenátu (špenát tady nesolíme) nastrouháme nahrubo sýr nivu, už nevaříme, promícháme a plníme rolky
- houbová náplň: houby nebo žampióny podusíme na cibulce, přidáme rozšlehaná osolená vajíčka, necháme ztuhnout a naplníme závitky
- houbová s masem: Mleté maso opečeme, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené houby, necháme chvíli podusit, plníme závitky
- náplň ze sušených švestek: Do závitků můžeme jednoduše nacpat vypeckované sušené švestky - dáme jich tolik, aby nám šly zavinout. Sem nedáváme pod maso cibuli a česnek.
- jablková náplň: Závitky poklademe oloupanými na dílky nakrájenými jablky, opět,- kolik jich vejde, zavineme, opečeme, atakdál, jako nahoře, maso při pečení můžeme podlít jablečným moštem a vývarem, cibuli a česnek necháme.


Další fotografie
 


RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

RECEPTY

Chlebová polévka s uzeninou

Postup: Chléb nakrájíme nebo rozlámeme na menší kousky a rozvaříme v 1l vody nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový chléb

Postup: Odměříme si 300ml mléka. Z odměřeného mléka odlijeme trošku do hrnku (asi... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboračka od babičky

Postup: Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli i česnek, přidáme mletou papriku.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

ESHOPY

Nábytekeu.cz - kuchyňské linky

Velký výběr kvalitních a levných kuchyňských linek od dodavatelů z EU. Většina...