2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Živáňská pečeně v alobalu

Název Množství a jednotka
plátky krkovičky bez kosti 4 ks
velká cibule 2 ks
pikantní klobása 2 ks
červená paprika 1-2 ks
brambory 750 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: slovenská
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Receptů na živáňskou pečeni je hodně, pravá živáňská se připravuje z jehněčího, vepřového masa a hovězí svíčkové, nakládá se den až dva předem a pak se s cibulí a slaninou napichuje na jehly, balí do pergamenu a pomalu se rožní, ovšem vzhledem k tomu, že ne každý má možnost venkovního rožnění, dělá se v mnoha obměnách, může se na jehle připravovat na grilu, na plechu v troubě nebo v alobalu - a tohle je jedna z variant.



Postup
Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením, sladkou paprikou a potřeme olejem. Dáme do mísy a necháme odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli a klobásku nakrájíme na kolečka, papriku zbavíme semínek a rovněž nakrájíme na kolečka.
Utrhneme si větší čtverce alobalu, pomažeme olejem (jinak se brambory na alobal přilepí), doprostřed dáme plátky brambor (vždy na jednu porci, ale tak, ať vám tam všechno vejde :-) ), osolíme, opepříme, na brambory položíme naložený plátek krkovičky, plátek anglické slaniny, posypeme kolečky cibule, klobásky, pár koleček papriky a alobalový čtverec dobře uzavřeme a dáme na plech.
Pečeme v prudší vyhřáté troubě hodinu bez otevírání balíčků - nejprve 40 minut na 200°, pak snížíme teplotu na 180° a dopečeme dvacet minut.


Další fotografie
 


RECEPTY

Chilli con carne s kukuřicí

Postup: Najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené uzené koleno

Postup: Uzené koleno uvaříme doměkka v mírně osolené vodě - nejlépe den předem kvůli... zobrazit recept

RECEPTY

Štěpánky

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech přidáváme cukr. Do vzniklé tuhé pěny... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí műsli

Postup: Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Sulc (huspenina)

Postup: Kolínka a nožičky omyjeme a pečlivě odstraníme případné štětiny - buďto je... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...