18. 6. 2024   |   svátek má Milan
 

Krůtí prsa v bylinkové krustě

Název Množství a jednotka
krůtí prsa 1 kg
česnek 6 stroužků
petrželka 1 hrst
čerstvá bazalka a tymián 1 hrst
dijonská hořčice
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 45 min.
Mamut :-)



Postup
Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší zářezy a do vzniklých kapsiček vložíme kousky slaniny), ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme hrnkem vývaru a dáme do vyhřáté trouby na 180° péct. Občas maso přelijeme vypečenou šťávou.

Bylinky - čerstvou petrželku, bazalku, tymián - dohromady asi dvě hrsti bylinek nasekáme nadrobno. V misce rozšleháme celé vajíčko a přidáme nasekané bylinky. Lehce osolíme, přidáme šťávu z půlky citrónu, lžičku medu a promícháme. Pokud je směs moc řídká, zahustíme ji troškou (asi lžičkou) strouhanky.

Po hodině pečení maso vytáhneme na talíř, potřeme ze všech stran dijónskou hořčicí a na jednu stranu naneseme polovinu připravené bylinkové směsi. Maso vložíme zpět do pekáče bylinkovou stranou nahoru, pečeme další čtvrt hodiny, pak maso obrátíme, na druhou stranu naneseme zbytek bylinkové směsi a dopečeme maso doměkka.

Podáváme se šťouchanými petrželkovými brambory nebo s bramborovou kaší.

Tip:
Stejným způsobem můžeme připravit i vepřovou panenku nebo v podstatě jakékoliv ryby (lososa, mořského vlka) - u ryb bude příprava mnohem kratší a vynecháme u nich česnek.
Kdo hubne, vynechá ten špek :-).


 


RECEPTY

Bešamel

Postup: Bešamel tvoří základ téměř každé smetanové omáčky. Připravíme si máslo, hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Dračí nudličky

Postup: Cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme na tenké... zobrazit recept

RECEPTY

Žampióny plněné krůtími játry

Postup: Krůtí játra (nebo kuřecí, je to jedno) nakrájíme na malinké kostičky a opečeme... zobrazit recept

RECEPTY

Marinovaný pstruh

Postup: 2 filety ze pstruha dáme do nádoby, kůži dolů. Posypeme jej cibuli nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboráky se zelím

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...