Název | Množství a jednotka |
---|---|
ossobuco - telecí kližka | 4 ks |
velká cibule | 1 ks |
velká mrkev | 1 ks |
celer | 1/4 ks |
česnek | 5 stroužků |
Bílé víno - suché | 500 ml |
silný hovězí vývar | 300 ml |
snítka tymiánu | |
bobkový list | 3 ks |
rajčata loupaná krájená v plechovce | 1 plechovka |
olivový olej | 50 ml |
máslo | 1 lžíce |
čerstvě mletý pepř | |
hladká mouka | |
sůl | |
citronová kůra |
Gremolata/gremolada
Název | Množství a jednotka |
---|---|
česnek
Upravit ingredienci: česnek
|
2 stroužky |
petrželka
Upravit ingredienci: petrželka
|
1 hrst |
citronová kůra
Upravit ingredienci: citronová kůra
|
1/4 ks |
Ossobuco - italsky osso znamená kost, buco díra - "kost s dírou" - je milánská specialita z plátků telecí kližky, přeseknutých přes morkovou kost. Dusí se pomalu se zeleninou, podlité bílým suchým vínem a silným vývarem. Bývá doplněno gremolatou, která ovšem není povinná :-) a v Itálii se ossobuco podává s milánským rizotem.
Původní varianta - ossobuco in bianco - je ochuceno skořicí a dělá se bez rajčat a zeleniny. Nám to ale mnohem více chutná takto.
Postup: Vepřové koleno dáme do osolené vody, přidáme 3 bobkové listy, 10 kuliček nového... zobrazit recept
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé kapky). Slijeme... zobrazit recept
Postup: Batáty, syrovou červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme - batáty na... zobrazit recept
Postup: Cibuli nakrájíme na proužky. Do hrnce dáme máslo a na něm cibuli dozlatova... zobrazit recept
Postup: Z bílků ušleháme pevný sníh. Opatrně do něj vařečkou zamícháme cukr, mleté... zobrazit recept
Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek
Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...