21. 6. 2024   |   svátek má Alois
 

Bramborové šišky se smaženou strouhankou (šlejšky)

Název Množství a jednotka
brambory vařené bez slupky 500 g
hrubá mouka 5 lžic
krupice 1 lžíce
vejce 1 ks
máslo
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vajíčko, mouku, krupici, špetku soli a zpracujeme vařečkou v těsto. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 3 centimetry, nakrájíme na dílky, vytvarujeme do šištiček a hážeme do vroucí osolené vody. Vaříme asi osm minut. Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm za stálého míchání strouhanku, strouhanka musí být jen lehce opražená. Bramborové šišky podáváme přelité máslem, posypané cukrem a opraženou strouhanou houskou.

Tip:
Místo strouhané housky můžeme šišky sypat mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.


 


RECEPTY

Těstoviny s uzeninou a sýrem

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na pánev dáme sádlo a osmažíme jemně... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup za studena

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Ledovky

Postup: Na vál nasypeme mouku s cukrem a citronovou kůrou ze 1/4 citrónu, promícháme,... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový pribiňák

Postup: Tvaroh ušleháme se šlehačkou a se třemi lžícemi jahodové marmelády (malinové,... zobrazit recept

RECEPTY

Zapékané chlebíčky

Postup: Veku nakrájíme na plátky, nebo koupíme již nakrájenou. Každý plátek lehce... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...