Žahour je sladká omáčka z borůvek podávaná k neplněným knedlíkům nebo lívancům původně z jižních Čech.
Postup
Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a tvoříme kuličky, které vaříme v mírně osolené vodě 10-13 minut podle velikosti knedlíčků. Podáváme polité ovocným žahourem.
Borůvkový žahour: Borůvky - ale můžeme dát i jiné ovoce, jahody, ostružiny, maliny, rybíz, nebo jejich směs - rozmačkáme vidličkou, tak, aby pustilo šťávu, ale zůstaly nám kousky. Dáme do kastrůlku, kde jsme rozpustili máslo, přidáme cukr - množství cukru v receptu je orientační, nejlepší je začít jednou lžící a pak ve finále doslazovat, protože každé ovoce je jinak sladké. Podlijeme asi 1/2 dl vody a chvilku povaříme, aby ovoce trošku změklo, ale nerozvaříme je!. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu a přidáme lžičku škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody. Za stálého míchání povaříme dvě minuty a podle chuti dosladíme a dochutíme pár kapkami citronové šťávy.
Tip: Žahour můžeme okořenit špetkou skořice. A jde to i ze zmraženého ovoce :-).
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek