Maso a kosti omyjeme, vložíme do 1,5l studené vody, osolíme, přidáme oloupanou cibuli, pepř, nové koření a vaříme pomalu "táhnutím" na mírném ohni do poloměkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu vcelku, snítku petrželky a dovaříme doměkka. Polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme a vrátíme zpátky do polévky. Maso a trošku vývaru můžeme použít např. do rajské omáčky. Lžičkou zaváříme játrové knedlíčky, povaříme 5 minut a polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželkou.
Játrové knedlíčky: Játra očistíme, případně odstraníme kanálky. Naškrábeme ostrým nožem nebo rozmixujeme. Dáme do misky, přidáme vajíčko, sůl (podle velikosti a množství jater, na 100g jater cca půl lžičky soli) utřený česnek (dtto, na 100g jater 2 stroužky česneku), mletý pepř a zahustíme strouhankou tak, aby vzniklo husté těstíčko. Necháme 10 minut odležet a zaváříme lžičkou do vroucí už hotové polévky. Jakmile knedlíčky vyplavou, povaříme ještě asi pět minut a můžeme podávat.
Máta peprná patří
mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako
Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha
lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové...
zobrazit článek