18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Zelné placky (jihočeské zelňáky, zelníky)

Název Množství a jednotka
kysané zelí 500 g
vařené brambory 3 ks
škvarky 3 lžíce
sádlo 2 lžíce
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 3
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Když zbudou brambory od oběda, můžeme udělat jednoduché a výborné zelné placičky k večeři nebo na druhý den do práce.



Postup
Uvařené brambory nastrouháme. Vodu z kysaného zelí slijeme do hrnku, zelí si překrájíme na menší kousky. V míse smícháme zelí s brambory, přidáme vajíčko, škvarky, sádlo nebo škvarkové sádlo (já ho předem trochu rozpustím), vodu, kterou jsme ze zelí slili, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme, promícháme a zahustíme cca 4 vrchovatými lžícemi hladké mouky. Pokud nemáme uvařené brambory, můžeme placky dělat i bez nich, dáme více mouky, tak, aby šly tvořit placičky. Tvoříme placičky (jen tak lžící je rozplácnu na plech vyložený pečícím papírem) - nebo můžeme těsto rozetřít po celém plechu a pak upečené krájet na kostky. Upečeme v prudké troubě při teplotě 200 - 210° asi 20 minut. Z půl kila zelí je asi 20 placiček.


Další fotografie
 


RECEPTY

Chlebová polévka s uzeninou

Postup: Chléb nakrájíme nebo rozlámeme na menší kousky a rozvaříme v 1l vody nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Kopr ve sladkokyselém nálevu

Postup: Čerstvý, opláchnutý kopr drobně nasekáme, dáme do malých skleniček a zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna s medovou kůrkou

Postup: Stehna omyjeme, osolíme, okořeníme Adamovými žebry. Podlijeme 1 dl horké vody a... zobrazit recept

RECEPTY

Hruškový koláč s oříšky a tajemstvím

Postup: Oloupeme dvě větší hrušky a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme šťávou z... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí sterilovaná mrkev

Postup: Mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostičky. Povaříme v osolené vodě 5... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...