19. 4. 2019   |   svátek má Rostislav
 

Bílá zelná polévka

Název Množství a jednotka
hlávkové zelí 1/2 hlávky
brambory 3 ks
mléko 1/2 l
hladká mouka 1 lžíce
máslo 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Hlávkové bílé zelí (půl střední hlávky nebo jednu malou celou) rozkrojíme, odstraníme košťál a vrchní listy a nakrájíme na tenké proužky nebo nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Obojí dáme do hrnce, zalijeme litrem studené vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme doměkka. Pak přidáme záklechtku - lžíci hladké mouky rozmícháme v mléce, vlijeme do polévky a pár minut povaříme. Dolijeme hrnkem mléka, přivedeme k varu, přidáme rozšlehané vajíčko a máslo a už nevaříme. Podle potřeby dochutíme solí.


 


RECEPTY

Pekařská polévka

Postup: Uvaříme si hovězí polévku nebo vývar z kostí. V misce utřeme máslo s vejcem,... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený kapr

Postup: Kapra naporcujeme na řízky, osolíme, potřeme utřeným česnekem a necháme alespoň... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnová smetanová polévka s medvědím česnekem

Postup: Zeleninu oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotová roláda - "Tiramisu"

Postup: Do šlehače dáme vejce a cukr a šleháme 15 minut. Pak lehce vmícháme polohrubou... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový špaldový koláč

Postup: V míse ušleháme ručním šlehačem vejce s cukrem, přidáme bílý jogurt, olej,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...