16. 1. 2025   |   svátek má Ctirad
 

Kapustová krémová polévka

Název Množství a jednotka
kapusta 1/2 hlávky
brambory 2 ks
smetana ke šlehání 1 ks
špek 20 g
sůl
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 1
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Jednoduchá, ale velmi chutná polévka.



Postup
Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Přidáme nakrájenou kapustu a na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a vaříme asi dvacet minut - až jsou brambory i kapusta měkké. Přidáme smetanu a povaříme ještě pět minut. Na talíř můžeme nastrouhat uzený sýr, ale není nutné, je uveden spíše pro vegetariány.

Hubnutí - vynecháme špek a místo smetany dáme mléko.
Vegetariáni - vynecháme špek. Místo něj můžeme nastrouhat 50g uzeného sýra.


 


RECEPTY

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Postup: Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládové palačinky

Postup: Smícháme mléko s vejci, cukrem, solí, práškem do pečiva a moukou, kterou... zobrazit recept

RECEPTY

Dort "medvídek"

Postup: Žloutky ušleháme - můžeme vařečkou nebo ve šlehači, postupně za stálého šlehání... zobrazit recept

RECEPTY

Křenová omáčka s uzeným masem

Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso, můžeme použít uzený jazyk, doba vaření bude... zobrazit recept

RECEPTY

Skořicové hvězdičky

Postup: Bílky s moučkovým cukrem a šťávou z 1/2 citrónu utřeme v míse vařečkou do... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...