21. 1. 2022   |   svátek má Běla
 

Svíčková na smetaně

Název Množství a jednotka
hovězí svíčková 1 kg
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

domácí knedlík

Název Množství a jednotka
houska 10 ks
oběd
Porce: 1
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 50 min.
Lukáš Veselý




Postup
Hovězí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou - do masa nožem nařízneme kapsy, do kterých vložíme plátky špeku. Maso ze všech stran osolíme a vložíme do pekáčku. Očistíme zeleninu a nakrájenou na menší kousky ji přidáme k masu společně s kořením. Zavážu koření do kousku sterilní gázy, ať to pak nemusím lovit, po upečení ji celou vyjmu a vyhodím. Samozřejmě lze použít i uzaviratelné sítko na čaj, ale pro mne je to pohodlnější takhle. Maso pokapeme roztopeným máslem a dáme do lednice odpočinout nejlépe přes noc.
Druhý den podlijeme 2 dl vývaru nebo studené vody a dáme péct. Doba pečení je závislá na troubě a kvalitě masa, obvykle 1 1/2 až dvě hodiny. Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej, vytáhneme koření, zeleninu pomixujeme nebo propasírujeme, přendáme do většího hrnce a dáme vařit. Přidáme mouku rozmíchanou v trošce mléka, smetanu ke šlehání, dolijeme mlékem a povaříme asi 15 minut. Dochutíme solí, cukrem a po kapkách citronovou šťávou. Můžeme přidat lžičku plnotučné hořčice. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, vložíme zpět do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkového kompotu.



Další fotografie
 


RECEPTY

Pomazánka ze zbytku masa

Postup: Zbytek masa - může být pečené, vařené třeba z polévky, hovězí, vepřové,... zobrazit recept

RECEPTY

Pomerančovo - pomerančová buchta

Postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme 100 ml pomerančové šťávy (100 ml šťávy je asi... zobrazit recept

RECEPTY

Zelí z červené řepy

Postup: Červenou řepu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé... zobrazit recept

RECEPTY

Makovec s jablkovou polevou

Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, mléko, olej, mletý mák, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodové tvarohové knedlíky

Postup: Tvaroh (i z vaničky) rozmícháme s vajíčkem, přidáme špetku soli, 4 lžíce dětské... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

ESHOPY

Malecha's

Levná drogerie Německo. Kvalitní drogerie a potraviny z Německa, které u nás...