27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Svíčková na smetaně

Název Množství a jednotka
hovězí svíčková 1 kg
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

domácí knedlík

Název Množství a jednotka
houska 10 ks
oběd
Porce: 1
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 50 min.
Lukáš Veselý




Postup
Hovězí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou - do masa nožem nařízneme kapsy, do kterých vložíme plátky špeku. Maso ze všech stran osolíme a vložíme do pekáčku. Očistíme zeleninu a nakrájenou na menší kousky ji přidáme k masu společně s kořením. Zavážu koření do kousku sterilní gázy, ať to pak nemusím lovit, po upečení ji celou vyjmu a vyhodím. Samozřejmě lze použít i uzaviratelné sítko na čaj, ale pro mne je to pohodlnější takhle. Maso pokapeme roztopeným máslem a dáme do lednice odpočinout nejlépe přes noc.
Druhý den podlijeme 2 dl vývaru nebo studené vody a dáme péct. Doba pečení je závislá na troubě a kvalitě masa, obvykle 1 1/2 až dvě hodiny. Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej, vytáhneme koření, zeleninu pomixujeme nebo propasírujeme, přendáme do většího hrnce a dáme vařit. Přidáme mouku rozmíchanou v trošce mléka, smetanu ke šlehání, dolijeme mlékem a povaříme asi 15 minut. Dochutíme solí, cukrem a po kapkách citronovou šťávou. Můžeme přidat lžičku plnotučné hořčice. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, vložíme zpět do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkového kompotu.



Další fotografie
 


RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

RECEPTY

Malinová "cheesecake" roláda

Postup: Troubu předehřejeme na 180°. 6 celých vajec ušleháme elektrickým šlehačem do... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená hovězí žebírka

Postup: Pěkná hovězí žebírka omyjeme, osušíme a nakrájíme nebo nasekáme na menší... zobrazit recept

RECEPTY

Debrecínská hovězí pečeně

Postup: Na slanině v pekáčku osmahneme 2 jemně pokrájené cibule, přidáme lžíci papriky,... zobrazit recept

RECEPTY

Sterilovaný křen

Postup: Křen nakrájíme na kolečka a umixujeme na kaši s převařenou a vychladlou vodou,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...