29. 3. 2024   |   svátek má Taťána
 

Pečené plněné papriky

Název Množství a jednotka
bílá paprika 8-10 ks
rajčata 1 1/2 kg
velká cibule 1 ks
mleté maso mix (vepřové + hovězí) 600 g
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 20 min.
Mamut :-)



Postup
Mleté maso - nejlépe hovězí s vepřovým půl napůl, ale může být i jen hovězí nebo jen vepřové - překrájíme na menší kousky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, housku namočenou v mléce, hrst čerstvého tymiánu a dobře promícháme (prohněteme rukou). Kdo je zvyklý nastavovat uvařenou rýží, přidá rýži, já nenastavuji.

Rajčata nařízneme do kříže, vložíme na minutu do vroucí vody a oloupeme.
Paprikám odřízneme vršky, vydlábneme jadýrka a umyjeme.
Papriky naplníme ochuceným mletým masem a vložíme do pekáče. Rajčata pokrájíme na menší kousky, vsypeme k paprikám, přidáme oloupanou cibuli (1 velkou nebo dvě menší) překrojenou na čtvrtinky. Odříznuté vršky paprik ještě okrájíme, a odkrojené kousky paprik přidáme k rajčatům a cibuli. Pokud nám zbyde nějaká nenaplněná paprika, můžeme ji rovněž přidat k rajčatům. Kuličky celého pepře, nové koření a hřebíček vložíme do kousku gázy, abychom pak koření nemuseli lovit, zavážeme a vložíme k zelenině v pekáči. Podlijeme 1 - 1,5l vývaru, přidáme bobkové listy, snítky tymiánu, lžičku oregana, osolíme lžičkou soli, pekáč zakryjeme a pečeme při teplotě 180° asi hodinu až hodinu a půl, až vršky paprik mírně zhnědnou.
Upečené plněné papriky vytáhneme a odložíme stranou. Vyndáme gázu s kořením, bobkové listy, celý zbylý obsah pekáče přelijeme do většího hrnce a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. V této chvíli už stačí omáčku jen dochutit solí, cukrem a citrónovou šťávou - dochutit musíme podle sebe, každá rajčata jsou jiná. Pokud je omáčky málo, můžeme přidat 2-3 lžičky rajčatového protlaku, omáčku zahustit lžičkou hladké nebo kukuřičné mouky rozmíchané v hrnku studené vody nebo vývaru a povařit cca 10 minut, pokud přidáváme mouku a vodu (vývar), dochucujeme až nakonec.
Do omáčky vložíme zpět odložené papriky, prohřejeme a podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo kuskusem.

Uvedené množství vychází na cca 4 - 6 porcí.



Další fotografie
 


RECEPTY

Plněné papriky

Postup: Osmažíme nakrájenou cibulku. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme,... zobrazit recept

RECEPTY

Obrácené řízky

Postup: Maso (můžeme použít vepřovou krkovičku, krůtí prsa, kuřecí řízky) nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová pečeně na medu a rozmarýnu

Postup: 1kg vepřové pečeně bez kosti vcelku potřeme marinádou z olivového oleje a medu... zobrazit recept

RECEPTY

Krémové ořechové rohlíčky

Postup: Na vále si připravíme těsto z hrubé mouky, mletého cukru, mletých vlašských... zobrazit recept

RECEPTY

Celerový salát s bílou ředkví

Postup: Celer a bílou ředkev - stačí půlka středně velkého celeru a kousek bílé ředkve... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...