19. 10. 2021   |   svátek má Michaela
 

Pečené plněné papriky

Název Množství a jednotka
bílá paprika 8-10 ks
rajčata 1 1/2 kg
velká cibule 1 ks
mleté maso mix (vepřové + hovězí) 600 g
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 20 min.
Mamut :-)



Postup
Mleté maso - nejlépe hovězí s vepřovým půl napůl, ale může být i jen hovězí nebo jen vepřové - překrájíme na menší kousky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, housku namočenou v mléce, hrst čerstvého tymiánu a dobře promícháme (prohněteme rukou). Kdo je zvyklý nastavovat uvařenou rýží, přidá rýži, já nenastavuji.

Rajčata nařízneme do kříže, vložíme na minutu do vroucí vody a oloupeme.
Paprikám odřízneme vršky, vydlábneme jadýrka a umyjeme.
Papriky naplníme ochuceným mletým masem a vložíme do pekáče. Rajčata pokrájíme na menší kousky, vsypeme k paprikám, přidáme oloupanou cibuli (1 velkou nebo dvě menší) překrojenou na čtvrtinky. Odříznuté vršky paprik ještě okrájíme, a odkrojené kousky paprik přidáme k rajčatům a cibuli. Pokud nám zbyde nějaká nenaplněná paprika, můžeme ji rovněž přidat k rajčatům. Kuličky celého pepře, nové koření a hřebíček vložíme do kousku gázy, abychom pak koření nemuseli lovit, zavážeme a vložíme k zelenině v pekáči. Podlijeme 1 - 1,5l vývaru, přidáme bobkové listy, snítky tymiánu, lžičku oregana, osolíme lžičkou soli, pekáč zakryjeme a pečeme při teplotě 180° asi hodinu až hodinu a půl, až vršky paprik mírně zhnědnou.
Upečené plněné papriky vytáhneme a odložíme stranou. Vyndáme gázu s kořením, bobkové listy, celý zbylý obsah pekáče přelijeme do většího hrnce a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. V této chvíli už stačí omáčku jen dochutit solí, cukrem a citrónovou šťávou - dochutit musíme podle sebe, každá rajčata jsou jiná. Pokud je omáčky málo, můžeme přidat 2-3 lžičky rajčatového protlaku, omáčku zahustit lžičkou hladké nebo kukuřičné mouky rozmíchané v hrnku studené vody nebo vývaru a povařit cca 10 minut, pokud přidáváme mouku a vodu (vývar), dochucujeme až nakonec.
Do omáčky vložíme zpět odložené papriky, prohřejeme a podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo kuskusem.

Uvedené množství vychází na cca 4 - 6 porcí.



Další fotografie
 


RECEPTY

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolový salát

Postup: Plechovku červených fazolí scedíme a smícháme s kukuřicí, nahrubo nastrouhaným... zobrazit recept

RECEPTY

Knedlíčky do polévky

Postup: Do misky vklepneme celé vajíčko, mírně jej osolíme, okořeníme špetkou... zobrazit recept

RECEPTY

Linecké podle babičky

Postup: Obě mouky prosijeme na vál, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru a trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Svatomartinská husa

Postup: Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

ESHOPY

Gril Muurikka.cz

Gril Muurikka.cz nabízí originální finské grily Muurikka Smoker a...