20. 8. 2025   |   svátek má Bernard
 

Panenka s medvědím česnekem ve smetanové omáčce

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 800 g
medvědí česnek 1 hrst
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 400 ml
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran na rozpáleném oleji opečeme dozlatova.
Přendáme do pekáčku a dopečeme v troubě 20 - 30 minut podle toho, jak chceme mít uvnitř panenku růžovou.
Na omáčku s medvědím česnekem si připravíme na másle růžovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou, osolíme (1 rovná lžička) a přidáme zarovnanou lžíci cukru. Povaříme 10 minut a nakonec přidáme najemno nasekaný medvědí česnek.
Panenku podáváme přelitou omáčkou z medvědího česneku, jako příloha můžou být brambory nebo batáty pečené v troubě.

Tip:
Panenku můžeme péct v troubě zároveň s brambory - brambory oloupeme nebo jen očistíme, nakrájíme na osminky, polijeme olivovým olejem, okořeníme tymiánem a promícháme. Na brambory posadíme opečenou panenku a společně upečeme.

K omáčce můžeme podávat i jiné maso - kuřecí nebo krůtí prsa (naklepat, osolit, opepřit, opéct na pánvi), vepřovou pečeni, kotlety apod.



 


RECEPTY

Růžičková kapusta po indicku

Postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní škaredé listy, opláchneme a uvaříme v... zobrazit recept

RECEPTY

Vločková polévka

Postup: Na másle opražíme za stálého míchání ovesné vločky, až začnou mírně zlátnout,... zobrazit recept

RECEPTY

Jarní polévka s ovesnými vločkami

Postup: Ovesné vločky lehce osmahneme na másle, zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme na... zobrazit recept

RECEPTY

Salámová pomazánka

Postup: Salám nakrájíme na menší kostky a pomeleme nebo rozmixujeme. Dáme do misky,... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

ESHOPY

SvětCukrářů.cz

Internetový prodej cukrářských potřeb a surovin, vybavení na pečení, nádobí,...