24. 3. 2025   |   svátek má Gabriel
 

Panenka s medvědím česnekem ve smetanové omáčce

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 800 g
medvědí česnek 1 hrst
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 400 ml
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran na rozpáleném oleji opečeme dozlatova.
Přendáme do pekáčku a dopečeme v troubě 20 - 30 minut podle toho, jak chceme mít uvnitř panenku růžovou.
Na omáčku s medvědím česnekem si připravíme na másle růžovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou, osolíme (1 rovná lžička) a přidáme zarovnanou lžíci cukru. Povaříme 10 minut a nakonec přidáme najemno nasekaný medvědí česnek.
Panenku podáváme přelitou omáčkou z medvědího česneku, jako příloha můžou být brambory nebo batáty pečené v troubě.

Tip:
Panenku můžeme péct v troubě zároveň s brambory - brambory oloupeme nebo jen očistíme, nakrájíme na osminky, polijeme olivovým olejem, okořeníme tymiánem a promícháme. Na brambory posadíme opečenou panenku a společně upečeme.

K omáčce můžeme podávat i jiné maso - kuřecí nebo krůtí prsa (naklepat, osolit, opepřit, opéct na pánvi), vepřovou pečeni, kotlety apod.



 


RECEPTY

Dýňová krémová polévka

Postup: Menší dýni hokkaido dobře umyjeme, nemusíme ji loupat, slupka se u hokkaido... zobrazit recept

RECEPTY

Kyselé rybičky

Postup: Nejdříve si připravíme nálev. Svaříme vodu s cukrem, soli a kořením /tymián,... zobrazit recept

RECEPTY

Gulášová polévka s bílými fazolemi

Postup: Fazole den předem namočíme. Druhý den nakrájíme maso, orestujeme jej na cibuli,... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety "aglio olio"

Postup: Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody - na tři litry vody... zobrazit recept

RECEPTY

Švábka (žebrácká polévka)

Postup: Starší, nebo i suchý chleba rozlámeme nebo nakrájíme na kousky a dáme rozvařit... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...