21. 1. 2022   |   svátek má Běla
 

Pišingr (Pischingerův dort)

Název Množství a jednotka
čokoláda na vaření 250 g
moučkový cukr 120 g
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 1 ks
mléko 4 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: rakouská
Příprava: 45 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Pišingr se používá pro označení sladkých, většinou čokoládovou náplní slepovaných oplatek nebo zákusků podle vídeňského cukráře Oscara Pischingera, který jako první oplatkový dort vyrobil :-).

Roku 1881 vznikl původní Pischingrův dort (Original Pischinger Torte), který firmu proslavil prakticky po celém území bývalého Rakousko-Uherska. Po první světové válce se firma roku 1918 rozdělila na německou a rakouskou část, přičemž ta německá ve 30. letech zanikla. Rakouská odnož firmy sídlila až do roku 1945 ve Vídeňském Novém Městě, kdy byla prodána společnosti Bensdorp.

Už roku 1949 založil další člen rodiny Kurt Pischinger ve Vídni novou vlastní firmu vyrábějící tradiční čokoládové cukrovinky. Ta fungovala až do roku 1980, kdy byla zakoupena čokoládovnami Victor Schmidt & Söhne, které o deset let později získaly do svého vlastnictví rovněž původní společnost Oscar Pischinger. Roku 1994 byla celá společnost zakoupena nadnárodní firmou Nestlé. Nový vlastník později změnil tvar vyráběných cukrovinek a místo dortů začal prodávat praktičtější trojúhelníčky. V roce 2006 nastala poslední změna vlastnictví a celá firma Pischinger přešla do vlastnictví vídeňské cukrářské firmy Walter Heindl. (wikipedie)

No a tenhle recept je, jako spousta dalších, ze starého sešitu mojí babičky. Jednoduchý, poměrně rychlý na přípravu a vynikající.




Postup
Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka, žloutek, vanilkový lusk a promícháme. Odstavíme, přidáme na kousky nakrájené (nebo změklé) máslo a mícháme, až vznikne hladký krém. Přidáme mleté ořechy - dávám od oka, cca 100g a opět promícháme. Ještě teplou náplň postupně natíráme na dortové oplatky - natřeme oplatek po jedné straně, přilepíme další oplatek, přitlačíme a pokračujeme do spotřebování náplně. Vrchní oplatek nepotíráme. Pišingr dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodiny, zatížíme jej po celé ploše např. krabicemi mléka nebo džusu, jinak se budou oplatky ohýbat. Ztuhlý pišingr potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme mandlovými lupínky nebo nasekanými oříšky. Necháme přes noc rozležet v lednici.

Tip:
Místo oříšků můžeme použít mleté mandle, nebo si připravíme krokant:
Tři lžíce krupicového cukru rozpustíme na teflonové pánvi na karamel, přidáme oloupané mandle, jen velmi zlehka opražíme, aby se karamel nespálil a směs rozprostřeme na pečící papír a necháme ztuhnout. Jakmile je karamel tvrdý, nalámeme jej do mixéru a rozmixujeme. Nutno připravit předem.

Pišingrovou náplň můžeme použít i jinde, například do lineckého cukroví.


Další fotografie
 


RECEPTY

Rozinkové hřebínky

Postup: Rozinky a ořechy umeleme nebo rozmixujeme. Cukr a 2 vejce ušleháme do pěny,... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicovo-česneková polévka

Postup: Na másle lehce opražíme dorůžova krupičku, zalijeme vývarem, přidáme očištěnou... zobrazit recept

RECEPTY

Hříbková krémová polévka

Postup: Dvě hrsti sušených hříbků namočíme do 1,5l studené vody nejlépe přes noc. Druhý... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh na bylinkách

Postup: Pstruhy očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou směrem od ocasu k hlavě,... zobrazit recept

RECEPTY

Srdce po vídeňsku

Postup: Srdce nakrájíme na kousky a uvaříme s bobkovým listem, 8 kuličkami pepře (dáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...