2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Sváteční bílková bábovka

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 250 g
moučkový cukr 250 g
kokos mletý (strouhaný) 60 g
máslo 150 g
žloutek 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Vzpomínáte, jak pejsek s kočičkou pekli dort? Tak asi takhle se peče tahle bábovka :-). Když vám zbudou bílky např. z pečení cukroví, bílková bábovka jich unese spoustu. A přestože to je moučník v podstatě z různých zbytků, díky přidaným oříšků, čokoládě a ovoci je senzační a výborně se hodí i ke svátečním příležitostem.



Postup
Ve větší míse utřeme žloutky se změklým máslem a cukrem, přidáme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, kokos a citronovou kůru z půlky citrónu. Z bílků ve vysoké nádobě ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
Do těsta opatrně vmícháme nasekané ořechy, loupané mandle, hořkou čokoládu, kandované ovoce, rozinky, dohromady asi 150 - 200 g.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme dorůžova při teplotě 180° asi 45 - 50 minut.

Tip:
Do bábovky můžeme použít veškeré zbytky ořechů, oříšků, mandlí, kandované třešně, sušené brusinky, meruňky, do bábovky můžeme přidat i sušenou kustovnici čínskou (goji), zbytky vánočních kolekcí, prostě co doma najdeme.
Pokud nemáme kokosovou moučku, dodáme do množství mouku.
Pokud máte bílků méně, uberte mouky, cukru (na jeden bílek počítejte s cca 35g mouky a 25g cukru a 17g másla), mléka a těsto vlijte do chlebíčkové formy.
Hotovou bábovku můžeme ještě polít čokoládovou polevou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno na divoko

Postup: Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem... zobrazit recept

RECEPTY

Karamelové kuličky

Postup: Salko uvaříme ponořené ve vodě dvě hodiny, necháme úplně vychladnout a ušleháme... zobrazit recept

RECEPTY

Celerová polévka

Postup: Nastrouháme si půlku menšího celeru.Do hrnce dáme na kostky nakrájenou slaninu... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto na šalvěji

Postup: Dýni hokkaido rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a nakrájíme na malé kostičky -... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...