27. 2. 2021   |   svátek má Alexandr
 

Sváteční bílková bábovka

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 250 g
moučkový cukr 250 g
kokos mletý (strouhaný) 60 g
máslo 150 g
žloutek 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Vzpomínáte, jak pejsek s kočičkou pekli dort? Tak asi takhle se peče tahle bábovka :-). Když vám zbudou bílky např. z pečení cukroví, bílková bábovka jich unese spoustu. A přestože to je moučník v podstatě z různých zbytků, díky přidaným oříšků, čokoládě a ovoci je senzační a výborně se hodí i ke svátečním příležitostem.



Postup
Ve větší míse utřeme žloutky se změklým máslem a cukrem, přidáme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, kokos a citronovou kůru z půlky citrónu. Z bílků ve vysoké nádobě ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
Do těsta opatrně vmícháme nasekané ořechy, loupané mandle, hořkou čokoládu, kandované ovoce, rozinky, dohromady asi 150 - 200 g.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme dorůžova při teplotě 180° asi 45 - 50 minut.

Tip:
Do bábovky můžeme použít veškeré zbytky ořechů, oříšků, mandlí, kandované třešně, sušené brusinky, meruňky, do bábovky můžeme přidat i sušenou kustovnici čínskou (goji), zbytky vánočních kolekcí, prostě co doma najdeme.
Pokud nemáme kokosovou moučku, dodáme do množství mouku.
Pokud máte bílků méně, uberte mouky, cukru (na jeden bílek počítejte s cca 35g mouky a 25g cukru a 17g másla), mléka a těsto vlijte do chlebíčkové formy.
Hotovou bábovku můžeme ještě polít čokoládovou polevou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Švestková žemlovka

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme. Tvaroh zředíme kapkou mléka a smícháme s 1 lžící... zobrazit recept

RECEPTY

Dezert Mascarpone

Postup: Mascarpone vyklopíme do vyšší mísy, přidáme cukr, půlku tekuté šlehačky a... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč

Postup: Vejce smícháme s cukrem, jogurtem, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldoto s hříbky

Postup: Špaldové kroupy zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme hrst... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkovo rybízový koláč

Postup: V míse si utřeme vejce s olejem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku s... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...