3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Výživová poradna › Panenka s medvědím česnekem ve smetanové omáčce

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 800 g
medvědí česnek 1 hrst
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 400 ml
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran na rozpáleném oleji opečeme dozlatova.
Přendáme do pekáčku a dopečeme v troubě 20 - 30 minut podle toho, jak chceme mít uvnitř panenku růžovou.
Na omáčku s medvědím česnekem si připravíme na másle růžovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou, osolíme (1 rovná lžička) a přidáme zarovnanou lžíci cukru. Povaříme 10 minut a nakonec přidáme najemno nasekaný medvědí česnek.
Panenku podáváme přelitou omáčkou z medvědího česneku, jako příloha můžou být brambory nebo batáty pečené v troubě.

Tip:
Panenku můžeme péct v troubě zároveň s brambory - brambory oloupeme nebo jen očistíme, nakrájíme na osminky, polijeme olivovým olejem, okořeníme tymiánem a promícháme. Na brambory posadíme opečenou panenku a společně upečeme.

K omáčce můžeme podávat i jiné maso - kuřecí nebo krůtí prsa (naklepat, osolit, opepřit, opéct na pánvi), vepřovou pečeni, kotlety apod.



 


RECEPTY

Rychlokvašky -okurky

Postup: Okurky nakladačky, mohbou být i přerostlé, důkladně omyjeme, nejlépe odrhneme... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Řepné karbanátky s kapustou

Postup: Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Pesto z medvědího česneku

Postup: Nejprve v malém mixéru rozmixujeme piniové oříšky, přidáme dvě plné hrsti... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...