Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran na rozpáleném oleji opečeme dozlatova. Přendáme do pekáčku a dopečeme v troubě 20 - 30 minut podle toho, jak chceme mít uvnitř panenku růžovou. Na omáčku s medvědím česnekem si připravíme na másle růžovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou, osolíme (1 rovná lžička) a přidáme zarovnanou lžíci cukru. Povaříme 10 minut a nakonec přidáme najemno nasekaný medvědí česnek. Panenku podáváme přelitou omáčkou z medvědího česneku, jako příloha můžou být brambory nebo batáty pečené v troubě.
Tip: Panenku můžeme péct v troubě zároveň s brambory - brambory oloupeme nebo jen očistíme, nakrájíme na osminky, polijeme olivovým olejem, okořeníme tymiánem a promícháme. Na brambory posadíme opečenou panenku a společně upečeme.
K omáčce můžeme podávat i jiné maso - kuřecí nebo krůtí prsa (naklepat, osolit, opepřit, opéct na pánvi), vepřovou pečeni, kotlety apod.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek