24. 9. 2021   |   svátek má Jaromír
 

Rychlokvašky -okurky

Název Množství a jednotka
sůl
okurky nakládačky
studená voda
vinné listy

příloha ka masu, ke
Kuchyně: staročeská
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Okurky nakladačky, mohbou být i přerostlé, důkladně omyjeme, nejlépe odrhneme kartáčkem na zeleninu.
Opatříme si listy vinné révy, pokud nemáme může být i višňové listí, ale to je trošku jiná chuť.Listí také dobře opláchneme.
Podle množství okurek si připravíme rnec, kastrol, nebo nejlépe puclák, máme-li, Pak ještě dostatečné množství soli , pokličku, starý talířek nebo i jen kus čistého prkýnka, pokud máme, tak žulovou kostku (nemusíme kvůli tomu ale jí rozebírat silnici :-)) nebo jiný "šutr" na zatížení. Pokud neseženeme, vypomůžeme si butelkou nebo menším hrncem naplněným vodou - a můžeme začít.
Na dno nádoby dáme vrstvu listí, na to narovnéme vrstvu okurek, pěkně hustě vedle sebe, důkladně posypeme solí, přikryjeme vrstvou listí, opět dáme okurky které posolíme, navrch zase listí - opakujeme dokud nám suroviny stačí, navrchu musí být vrstva listí.
Celé to "okurkové nadělení" zalijeme studenou vodou, přikryjeme menší pokličkou, talířkem nebo prkýnkem (jde jen o to, aby se okurky důkladně a hlavně rovnoměrně zatížily). Na to dáme buď ten těžký šutr nebo hrnec s vodu.
To celé doporučuji postavit ještě do lavora nebo většího kastrola - při kvašení rádo přetéká.
Teď už můžeme jen tak pět dnů počkat a můžeme začít "kontrolovat", jak a zda už některé nejsou vhodné ke konzumaci. Přesnou dobu nelze odhadnout. Po každé naší "revizi" nutno ale okurky zase zakrýt listím a zatížit.
Jen pozor, aby na závěr tam ještě nějaké zbyly :-)


Další fotografie
 


RECEPTY

Pikantní marináda na gril

Postup: Do mísy nalijeme olej podle potřeby, obvykle tak cca 150 ml. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli i česnek, přidáme mletou papriku.... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Postup: V trošce mléka za stálého míchání metličkou pomalu rozpustím na mírném ohni... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč

Postup: Vejce smícháme s cukrem, jogurtem, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská tvarohová pomazánka

Postup: Tvarůžky nastrouháme a smícháme s tvarohem, který jsme vyšlehali se změklým... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...