2. 6. 2020   |   svátek má Jarmil
 

Rychlokvašky -okurky

Název Množství a jednotka
sůl
okurky nakládačky
studená voda
vinné listy

příloha ka masu, ke
Kuchyně: staročeská
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Okurky nakladačky, mohbou být i přerostlé, důkladně omyjeme, nejlépe odrhneme kartáčkem na zeleninu.
Opatříme si listy vinné révy, pokud nemáme může být i višňové listí, ale to je trošku jiná chuť.Listí také dobře opláchneme.
Podle množství okurek si připravíme rnec, kastrol, nebo nejlépe puclák, máme-li, Pak ještě dostatečné množství soli , pokličku, starý talířek nebo i jen kus čistého prkýnka, pokud máme, tak žulovou kostku (nemusíme kvůli tomu ale jí rozebírat silnici :-)) nebo jiný "šutr" na zatížení. Pokud neseženeme, vypomůžeme si butelkou nebo menším hrncem naplněným vodou - a můžeme začít.
Na dno nádoby dáme vrstvu listí, na to narovnéme vrstvu okurek, pěkně hustě vedle sebe, důkladně posypeme solí, přikryjeme vrstvou listí, opět dáme okurky které posolíme, navrch zase listí - opakujeme dokud nám suroviny stačí, navrchu musí být vrstva listí.
Celé to "okurkové nadělení" zalijeme studenou vodou, přikryjeme menší pokličkou, talířkem nebo prkýnkem (jde jen o to, aby se okurky důkladně a hlavně rovnoměrně zatížily). Na to dáme buď ten těžký šutr nebo hrnec s vodu.
To celé doporučuji postavit ještě do lavora nebo většího kastrola - při kvašení rádo přetéká.
Teď už můžeme jen tak pět dnů počkat a můžeme začít "kontrolovat", jak a zda už některé nejsou vhodné ke konzumaci. Přesnou dobu nelze odhadnout. Po každé naší "revizi" nutno ale okurky zase zakrýt listím a zatížit.
Jen pozor, aby na závěr tam ještě nějaké zbyly :-)


Další fotografie
 


RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zasypeme paprikou, hladkou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Kotlety na šlehačce

Postup: Kotlety (s kostí nebo bez, je to jedno) zlehka naklepeme, mírně osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí po sardsku

Postup: Jehněčí plec omyjeme, osušíme a pečlivě odblaníme. Maso na několika místech... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Hamry

Horský hotel Hamry se nachází na okraji obce Čeladná, která je obklopena...