2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Reveň, lidově rebarbora - uchování na zimu

Název Množství a jednotka
rebarbora kolik máme

Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Ne vždy stačíme všechnu rebarboru ze zahrádky zpracovat do buchet a koláčů. Moje maminka to řešila zavařením již upravené oslazené rebarbory do skleniček. Rebarbora v nich ale ráda zkvasila.
Proto jsem vyzkoušela mrazení - a nemá chybu. Jen tu rebarboru musíme před zmrazením náležitě upravit.

Řapíky rebarbory omyjeme, nejlépe odrhneme kartáčkem na zeleninu, v případě nutnosti i sloupneme. Řapíky nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky a vsypeme do dostatečně velkého hrnce, ve kterém je zalijeme dostatečným množstvím právě vroucí vody, zakryjeme poklicí a necháme přibližně 20 minut odstát.
Tím se z rebarbory uvolní a vyluhují třísloviny, kvůli kterým se buchtám a koláčům vyhýbají žlučníkáři a ledvináři. Zmizí zároveň její trpkost a sníží se kyselost.
Po dvaceti minutách zcedíme a necháme dobře okapat.
Spařenou okapanou rebarboru rozložím volně na týcek, dám předmrazit a následně sesypávám do mikrotenového sáčku a uložím v mrazáku.
Takto se neslepí a může se odebírat množství jen dle momentální potřeby.
Co pamatuji, vždy se u nás rebarbora před použitím spařovala i při čerstvém použití. Mám odzkoušeno, že k rebarboře se nejlépe hodí těsto kynuté,i na tu metýnku nic jiného než rebarboru dostatečně ochucenou cukrem a skořicí, a navrch potom drobenku z hrubé mouky, kousku másla nebo Hery a trochy krystalového cukru, nedávám.





 


RECEPTY

Borůvkovo rybízový koláč

Postup: V míse si utřeme vejce s olejem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku s... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicová bábovka

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l... zobrazit recept

RECEPTY

Knedlík s vajíčkem

Postup: Na každou porci potřebujeme asi 3-4 plátky knedlíku. Knedlík nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře pečené na kyselém zelí

Postup: Na dno pekáčku rozložíme vymačkané kyselé zelí. V 1 dl studené vody rozmícháme... zobrazit recept

RECEPTY

Jahelník s ovocem

Postup: Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...