22. 5. 2025   |   svátek má Emil
 

Líčka na žampiónech

Název Množství a jednotka
líčka (vepřová, hovězí nebo telecí) 1 kg
čerstvé žampiony 250 g
velká cibule 1 ks
bílé víno 100 ml
masový vývar 500-750 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou utěrkou a překrájíme na porce. Lehce zaprášíme moukou a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu (vhodném do trouby) nebo pekáči tak, aby byla ze všech stran zatáhnutá. Všechno maso se musí dotýkat dna hrnce nebo pekáče, aby nepustilo šťávu, proto zvolíme větší kastrol nebo opékáme na vícekrát. Opečená líčka vyjmeme a odložíme stranou. Do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané žampióny nakrájené na plátky a podusíme, až pustí šťávu. Zasypeme lžící sladké papriky, přidáme vrchovatou lžičku drceného kmínu, vložíme zpět opečené maso a podlijeme vínem a vývarem tak, aby líčka byla potopené ze tří čtvrtin. Osolíme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 150°. Pečeme doměkka asi 2,5 až 3,5 hod (vepřová líčka kratší dobu, hovězí se pečou déle). Jakmile jsou líčka měkká, přidáme smetanu, promícháme a necháme už jen prohřát. K líčkům můžeme podávat knedlík, bramborovou kaši, rýži nebo těstoviny.


 


RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

RECEPTY

Líčka na žampiónech

Postup: Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s artyčoky

Postup: Špagety dáme vařit do osolené vody. Mezitím na olivovém oleji orestujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Postup: Houby (václavky, lišky apod.) předvaříme v osolené vodě. Na 1 litr vody dáme 2... zobrazit recept

RECEPTY

Červená řepa pečená v alobalu

Postup: Červenou řepu - množství dáme podle velikosti a počtu osob, na osobu asi dvě... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...