16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Lososová polévka

Název Množství a jednotka
losos bez kůže 350 g
malá cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
masový vývar 500 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme zeleninu a osmahneme dozlatova. Zalijeme bílým vínem, necháme povařit aspoň 2 minutky, dolijeme vývarem (rybím, zeleninovým nebo i kuřecím), osolíme a vaříme doměkka. Mezitím dáme do druhého hrnce lososa bez kůže, zalijeme studenou vodou tak, aby byl losos ponořený a voda sahala cca 2 cm nad něj, přidáme kuličky pepře, osolíme a vaříme 15 - 20 minut. Měkkého lososa vyjmeme, část oddělíme a natrháme na kousky a odložíme stranou, ty dáme pak do hotové polévky. Z rybího vývaru vytáhneme kuličky pepře, vrátíme do něj část uvařeného lososa a rozmixujeme ponorným mixérem. Obsah přelijeme do zeleninového základu, přidáme snítku tymiánu, párkrát strouhneme muškátový oříšek, přidáme špetku šafránu a společně chvíli povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme a opepříme. Do hotové polévky vložíme odložené kousky lososa a polévku podáváme s nasekanou petrželkou, případně s krutonky nebo opečenou bagetkou.

Tip:
Na polévku můžeme použít i hlavy a odřezky z lososa (nebo i jiné ryby), dostanou se např. v Glóbusu.


 


RECEPTY

Dýňová bábovka

Postup: Dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a uvaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Indická cizrnová polévka

Postup: V hrnci na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme utřený... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle s lososem a brokolicí

Postup: Brokolici a těstoviny uvaříme každé zvlášť v osolené vodě doměkka a scedíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Králičí čína

Postup: Upečeného králíka obereme a maso nakrájíme na malé kousky. Papriku nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky na jablkách

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Singer

Citlivě a vkusně zrekonstruovaný Hotel Singer naleznete v klidné obci Ludvíkov...