14. 6. 2024   |   svátek má Roland
 

Lososová polévka

Název Množství a jednotka
losos bez kůže 350 g
malá cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
masový vývar 500 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme zeleninu a osmahneme dozlatova. Zalijeme bílým vínem, necháme povařit aspoň 2 minutky, dolijeme vývarem (rybím, zeleninovým nebo i kuřecím), osolíme a vaříme doměkka. Mezitím dáme do druhého hrnce lososa bez kůže, zalijeme studenou vodou tak, aby byl losos ponořený a voda sahala cca 2 cm nad něj, přidáme kuličky pepře, osolíme a vaříme 15 - 20 minut. Měkkého lososa vyjmeme, část oddělíme a natrháme na kousky a odložíme stranou, ty dáme pak do hotové polévky. Z rybího vývaru vytáhneme kuličky pepře, vrátíme do něj část uvařeného lososa a rozmixujeme ponorným mixérem. Obsah přelijeme do zeleninového základu, přidáme snítku tymiánu, párkrát strouhneme muškátový oříšek, přidáme špetku šafránu a společně chvíli povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme a opepříme. Do hotové polévky vložíme odložené kousky lososa a polévku podáváme s nasekanou petrželkou, případně s krutonky nebo opečenou bagetkou.

Tip:
Na polévku můžeme použít i hlavy a odřezky z lososa (nebo i jiné ryby), dostanou se např. v Glóbusu.


 


RECEPTY

Švábka (žebrácká polévka)

Postup: Starší, nebo i suchý chleba rozlámeme nebo nakrájíme na kousky a dáme rozvařit... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní smažený sýr

Postup: Centimetrové plátky sýra, sýr zvolíme, jaký máme rádi, posypeme grilovacím... zobrazit recept

RECEPTY

Pudinkové "tiramisu"

Postup: Nejprve si uvaříme z půl litru mléka, čtyř lžic cukru a jednoho sáčku... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí jahodový Mrož

Postup: Jahody očistíme, rozmixujeme, přidáme 2 vrchovaté lžíce cukru, tvaroh, půl... zobrazit recept

RECEPTY

Kapří hranolky

Postup: Kapra omyjeme, osušíme, nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...