4. 10. 2022   |   svátek má František
 

Lososová polévka

Název Množství a jednotka
losos bez kůže 350 g
malá cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
masový vývar 500 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme zeleninu a osmahneme dozlatova. Zalijeme bílým vínem, necháme povařit aspoň 2 minutky, dolijeme vývarem (rybím, zeleninovým nebo i kuřecím), osolíme a vaříme doměkka. Mezitím dáme do druhého hrnce lososa bez kůže, zalijeme studenou vodou tak, aby byl losos ponořený a voda sahala cca 2 cm nad něj, přidáme kuličky pepře, osolíme a vaříme 15 - 20 minut. Měkkého lososa vyjmeme, část oddělíme a natrháme na kousky a odložíme stranou, ty dáme pak do hotové polévky. Z rybího vývaru vytáhneme kuličky pepře, vrátíme do něj část uvařeného lososa a rozmixujeme ponorným mixérem. Obsah přelijeme do zeleninového základu, přidáme snítku tymiánu, párkrát strouhneme muškátový oříšek, přidáme špetku šafránu a společně chvíli povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme a opepříme. Do hotové polévky vložíme odložené kousky lososa a polévku podáváme s nasekanou petrželkou, případně s krutonky nebo opečenou bagetkou.

Tip:
Na polévku můžeme použít i hlavy a odřezky z lososa (nebo i jiné ryby), dostanou se např. v Glóbusu.


 


RECEPTY

Kuřecí rolka s petrželkovou vaječinou

Postup: V kuřecích prsou prořízneme kapsu, tu zvenčí i uvnitř osolíme a opeříme. Uvnitř... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Postup: Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme.... zobrazit recept

RECEPTY

Uzená polévka se zeleninou a kroupami

Postup: Uzené maso uvaříme v mírně osolené vodě. Kroupy (střední krupky) uvaříme zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Želatinové bábovičky

Postup: Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem do pěny. Želatinový ztužovač za studena si... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Postup: Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

PENZIONY

U Strakatého koně

Penzion je díky své poloze na samotě u lesa ideálním místem jak pro rodinnou...