Tři středně velké cukety (asi 650 - 700g) nastrouháme nahrubo do větší mísy - mladé cukety nemusíme ani loupat. Necháme odležet asi 15 minut, až pustí vodu, vodu z cukety opatrně slijeme. K cuketě na hrubém struhadle nastrouháme brambory a eidam, přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené uzené maso (nebo jakoukoliv uzeninu, anglickou, dietní salám, párkový). Přidáme zakysanou smetanu, žloutky, hrst čerstvých lístečků tymiánu, lžičku saturejky, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme asi 4-5 lžic polohrubé mouky, promícháme a lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs vlijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný vyšší plech a upečeme dozlatova při teplotě 180° asi 35 minut (podle trouby). Podáváme teplé i studené. Tip: Do nákypu můžeme dát místo eidamu goudu, čedar nebo i kousek nivy (méně pak osolíme těsto). Bylinky lze použít i jiné, podle toho, co máme doma, může být bazalka, koriandr, nebo třeba jen petrželka.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek