18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Líčka na žampiónech

Název Množství a jednotka
líčka (vepřová, hovězí nebo telecí) 1 kg
čerstvé žampiony 250 g
velká cibule 1 ks
bílé víno 100 ml
masový vývar 500-750 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou utěrkou a překrájíme na porce. Lehce zaprášíme moukou a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu (vhodném do trouby) nebo pekáči tak, aby byla ze všech stran zatáhnutá. Všechno maso se musí dotýkat dna hrnce nebo pekáče, aby nepustilo šťávu, proto zvolíme větší kastrol nebo opékáme na vícekrát. Opečená líčka vyjmeme a odložíme stranou. Do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané žampióny nakrájené na plátky a podusíme, až pustí šťávu. Zasypeme lžící sladké papriky, přidáme vrchovatou lžičku drceného kmínu, vložíme zpět opečené maso a podlijeme vínem a vývarem tak, aby líčka byla potopené ze tří čtvrtin. Osolíme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 150°. Pečeme doměkka asi 2,5 až 3,5 hod (vepřová líčka kratší dobu, hovězí se pečou déle). Jakmile jsou líčka měkká, přidáme smetanu, promícháme a necháme už jen prohřát. K líčkům můžeme podávat knedlík, bramborovou kaši, rýži nebo těstoviny.


 


RECEPTY

Zeleninová terina

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev uvaříme doměkka v osolené vodě se zázvorem. Zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno na divoko

Postup: Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem... zobrazit recept

RECEPTY

Rychlokvašky -okurky

Postup: Okurky nakladačky, mohbou být i přerostlé, důkladně omyjeme, nejlépe odrhneme... zobrazit recept

RECEPTY

Živáňská pečeně v alobalu

Postup: Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Bylinková marináda

Postup: Do mísy, ve které budeme nakládat maso, nalijeme olej - podle množství... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...