27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Bylinková marináda

Název Množství a jednotka
tymián
rozmarýn
saturejka
libeček
šalvěj
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 05 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Do mísy, ve které budeme nakládat maso, nalijeme olej - podle množství nakládaného masa, na cca 10 plátků masa asi 100-150ml oleje. Přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, zarovnanou lžičku sušené saturejky, půl lžičky estragonu, půl lžičky šalvěje, pár snítek tymiánu a rozmarýnu, snítku libečku, přidáme šťávu z půlky citrónu, lžíci sojové omáčky a lžičku medu. Promícháme, opepříme trochou barevného pepře (kdo má, může přidat trochu citronového pepře), mírně osolíme (dávám tak třičtvrtě lžičky soli). Do marinády naložíme maso, rukou pořádně maso v marinádě proťapu, aby bylo ponořené rovnoměrně a dáme do lednice nejlépe přes noc. Při grilování snítky bylinek sundáme, aby se nepálily.

Pozn.:
Pokud použijeme čerstvé bylinky, dáváme větší množství (od oka :-), dohromady aby jich byla tak hrst), a necháme je ve větších kouscích, aby se při grilování daly lépe sundat. Pokud je potřeba, přilijeme do marinády olej.
Bylinky samozřejmě můžeme použít jaké máme k dispozici, stačí i třeba jen tymián, trochu šalvěje a rozmarýn.


 


RECEPTY

Uzená polévka se zeleninou a kroupami

Postup: Uzené maso uvaříme v mírně osolené vodě. Kroupy (střední krupky) uvaříme zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí sterilovaná mrkev

Postup: Mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostičky. Povaříme v osolené vodě 5... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Postup: Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedínský guláš s uzeným masem

Postup: Vepřovou plec a uzenou krkovičku nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený kapr

Postup: Kapra naporcujeme na řízky, osolíme, potřeme utřeným česnekem a necháme alespoň... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...