23. 9. 2019   |   svátek má Berta
 

Hovězí nudličky Stroganov

Název Množství a jednotka
hovězí svíčková 600 g
čerstvé žampiony 250 g
rajčatový protlak bez konzervantů 3 lžíce
cibule 1 ks
sladkokyselé okurky 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ruská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Hovězí Stroganov je původem ruský pokrm z dušeného hovězího masa, podávaného se smetanovou omáčkou s hořčicí. Jestli tento recept vymyslel ruský hrabě Grigorij Stroganov, nebo dvorní kuchař Kateřiny Veliké, nebo někdo jiný je dodnes tajemstvím, na jeho popularitě to už ale nic nezmění :-). První recept na hovězí Stroganov se objevil v ruské kuchařce už v roce 1861 - "Говядина Строганов с горчицей" - hovězí po stroganovsku s hořčicí , kde se ovšem ještě neobjevovaly houby ani rajský protlak, bylo to pomoučené hovězí s hořčicí, vývarem a kapkou smetany. Až v receptech z počátku 20. století se objevují houby, cibule a rajčatový protlak. Od té doby se objevuje tento pokrm v mnoha úpravách a je oblíbený po celém světě. Angličané podávají Stroganov s těstovinami a místo brandy přidávají bílé víno, v jižní Americe místo hovězího dávají kuřecí, někde dokonce i krevety. Někdo místo brandy zase používá červené víno a v některých receptech se maso flambuje. Variant na Stroganov je dnes řada, tohle je jedna z nich. Kdo ovšem nacpal na konec dvě ff (často se píše Stroganoff), tak to se mi dohledat nepodařilo :-).



Postup
Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na čtvrtky pokrájené žampióny. Přidáme pasírovaná rajčata (nebo protlak), necháme zasmahnout (protlak se nesmí spálit, je to trochu fofr), přidáme mletou papriku, promícháme a vlijeme panáka brandy (whisky, koňaku). Necháme vyvařit alkohol - chvilku, jakmile se začne omáčka přichytávat, podlijeme silným vývarem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a worchestr (asi 5x stříknu) a doplníme smetanou. Necháme na mírném ohni probublávat asi 15 minut. Mezitím na trošce oleje orestujeme hovězí nudličky - restujeme zprudka, aby maso nepustilo šťávu a zpočátku nemícháme, promíchneme až se maso zatáhne. Opečené maso mírně osolíme, opepříme. Do omáčky přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky, omáčku vlijeme k masu a povaříme cca 2 minutky. Dochutíme solí a lžičkou citronové šťávy. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

Tip:
Na Stroganov se používá kvalitní hovězí maso - svíčková nebo roštěnka. Kdo má ale raději vepřové nebo krůtí maso, fakt se nic nestane...


Další fotografie
 


RECEPTY

Kaštanové řezy

Postup: Cukr, máslo a žloutky utřeme, postupně přidáváme kaštanovou mouku a mléko,... zobrazit recept

RECEPTY

Hráškový krém

Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč s kokosovou drobenkou

Postup: Vejce utřeme s olejem, cukrem a kůrou. Přidáme mouku s práškem do pečiva. /já... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený kapr

Postup: Kapra naporcujeme na řízky, osolíme, potřeme utřeným česnekem a necháme alespoň... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládová zmrzlina

Postup: V kastrůlku rozpustíme čokoládu na vaření, 4 lžíce medu a 2 lžíce hořkého... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...