25. 10. 2020   |   svátek má Beáta
 

Krůtí stehno na divoko

Název Množství a jednotka
horní krůtí stehno 1 kg
velká mrkev 1 ks
velká cibule 1 ks
celer řapíkatý 2 řapíky
česnek 4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

Příloha

Název Množství a jednotka
rýže
oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)


Vypadá to sice složitě, ale složité to vůbec není a tento recept měl u všech nečekaný úspěch :-). Důležité je, aby maso bylo upečeno úplně doměkka.



Postup
Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem na několika místech propíchneme kapsu, do které vmáčkneme proužek slaniny), ze všech stran osolíme, dáme do pekáčku, podlijeme 150 ml vroucí vody a dáme do vyhřáté trouby péct na 180 - 190°. Očistíme si zeleninu, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na špalíky, řapíkatý celer na větší kousky. Dva stroužky česneku jsem nakrájela na plátky, dva jsem nechala vcelku. Na pánvi rozehřejeme máslo a špek nakrájený na drobné kostičky, necháme zesklovatět a na tento základ vhodíme všechnu nakrájenou i nenakrájenou zeleninu. Osolíme (asi 1/2 lžičky), orestujeme, pak přidáme cukr a necháme jej trošku zkaramelizovat. Zalijeme cca 100 ml červeného vína (použila jsem Lambrusco), zamícháme a odstavíme. Maso po asi půlhodince pečení vytáhneme z trouby, zasypeme jej 2 lžičkami tymiánu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a rozdrcené jalovčinky, k masu vlijeme zeleninovou směs s vínem z pánve, přikryjeme a pečeme za občasného podlití vypečenou šťávou doměkka - hodinu a půl až dvě hodiny, podle velikosti stehna. Měkké maso vyjmeme, vytáhneme pokud možno kuličky koření, pekáček dáme na sporák a šťávu zahustíme záklechtkou z půl hrníčku vody a zarovnané lžíce hladké mouky. Povaříme 5 minut. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme zeleninovou omáčkou a podáváme s rýží, kuskusem, brambory nebo třeba s polentou.

Tip:
Zahuštění moukou není nutné :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Povidlová omáčka

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem nebo studenou vodou... zobrazit recept

RECEPTY

Tuřínová polévka

Postup: Tuříny oloupeme (stejně jako kedlubny) a nakrájíme na kostky nebo nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkovo rybízový koláč

Postup: V míse si utřeme vejce s olejem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku s... zobrazit recept

RECEPTY

Kotleta s jablky a paprikovou hořčici

Postup: Kotlety omyjeme, osušíme, nasolíme a lehce opepříme. Z jedné strany potřeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

RESTAURACE

KORAS

Příjemná restaurace v centru Ostravy s výtečnou kuchyní a nabídkou čerstvých...