20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Panenka s kaštanovou omáčkou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 750 g
parmská šunka 100 g
jedlé kaštany 350 g
smetana ke šlehání 1 ks
silný hovězí vývar 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Kaštany nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a povaříme asi 40 minut. Ještě horké kaštany oloupeme.
Panenku rozkrojíme na několik špalíčků - podle velikosti panenky na 4 - 5 dílů tak, aby jeden špalík měl zasyrova cca 8 - 10 cm. Mírně ji osolíme, opepříme a každý špalíček obalíme slaninou (nebo parmskou, schwarzwaldskou šunkou apod). Kousky panenky opečeme na pánvi ze všech stran obalených slaninou tak, aby střed zůstal mírně růžový. Maso přendáme na plech, přelijeme výpekem a ve vyhřáté troubě na 180° dopečeme asi 20 minut.
K oloupaným kaštanům přilijeme trochu vývaru a rozmixujeme dohladka. Směs přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, zjemníme kouskem másla, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut.
Panenku na talířích přelijeme kaštanovou omáčkou a podáváme s bramborovou kaší, opečenými brambory nebo hranolky.

Tip:
Kaštany můžeme místo vaření upéct v troubě - troubu předehřejeme na 200°, na plech nasypeme naříznuté kaštany a upečeme 15 minut, ještě horké promneme v utěrce a oloupeme. Další postup je stejný jako v receptu.

Kaštanová omáčka se krásně hodí i k opečeným vepřovým kotletám, kuřecímu nebo krůtímu masu, maso moc nekořeníme, aby koření nepřebilo chuť omáčky, stačí osolit, opepřit, případně lehounce posypat provensálským kořením.



Další fotografie
 


RECEPTY

Křenová sýrová pomazánka

Postup: Sýr nastrouháme, přidáme několik lžiček nakládaného křenu (nebo nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Grilované kuře se zeleninou ratatouille

Postup: Zeleninu kromě rajčat nakrájíme na kostičky a orestujeme na olivovém oleji.... zobrazit recept

RECEPTY

Bílá zelňačka

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky a spolu s klobáskou, bobkovým listem,... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety "aglio olio"

Postup: Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody - na tři litry vody... zobrazit recept

RECEPTY

Mořská štika na rozmarýnu

Postup: Mořskou štiku očistíme a opatrně zbavíme páteře – ostrým nožem lehce... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...