2. 7. 2025   |   svátek má Patricie
 

Velikonoční nádivka - Hlavička

Název Množství a jednotka
starší rohlíky nebo veka 8 ks
mléko 250 ml
máslo 2 lžíce
uzené maso 400 g
kuřecí játra 200 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Rohlíky (nejlépe starší) nakrájíme na kostičky cca 1x1 cm, nasypeme je do větší mísy, pokapeme rozpuštěným máslem, zalijeme horkým mlékem a necháme nasáknout. Kuřecí játra osmahneme na sádle a nakrájíme nadrobno spolu s uzeným masem. Do nasáklých rohlíků přidáme šest žloutků, promícháme, přidáme nakrájené maso a nasekané zelené bylinky - mladé kopřiivy (předem je spaříme), petrželku, mladé lístky pampelišek, sedmikrásek, popenec, medvědí česnek, klidně i baby špenát - bylinek dáváme podle chuti, cca dvě hrsti. Směs mírně osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým květem. Dobře promícháme a do směsi lehce vmícháme tuhý sníh ze šesti bílků. Pokud je směs moc řídká, zahustíme troškou strouhanky, pokud je hustá, zředíme trochou mléka. Směs by měla mít hutnou konzistenci, zhruba jako kaše, kousky rohlíků by se neměly oddělovat. Vlijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, případně bábovkové formy a v předehřáté troubě pečeme na 180° dozlatova, podle velikosti pekáčku asi půl až třičtvrtě hodiny.

Tip:
Pokud koupíme uzenou krkovičku, plec, žebra apod, je lepší maso nejprve povařit doměkka, ať není v nádivce tuhé. Moravské uzené a jiné, které se dá jíst hned, se vařit nemusí. Do nádivky můžeme dát i zbytky pečeného vepřového, nebo krůtího masa, a kdo má rád česnek, může do směsi přidat tři stroužky česneku.

Při krájení kopřiv si na ruku navlíkneme mikroténový sáček, tak nás kopřivy nepopálí :-).



Další fotografie
 


RECEPTY

Řáholecký salát

Postup: Do mísy nastrouháme nahrubo mortadellu a tvrdý sýr. Přidáme jemně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové pusinky

Postup: Z bílků ušleháme pevný sníh. Opatrně do něj vařečkou zamícháme cukr, mleté... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh v oříškové krustě

Postup: Pstruhy omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme a necháme odležet.Připravíme... zobrazit recept

RECEPTY

Bulharské biftečky (kefty)

Postup: Mleté maso v poměru 50% hovězí a 50% vepřové smícháme se lžičkou soli, 2... zobrazit recept

RECEPTY

Indická cizrnová polévka

Postup: V hrnci na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme utřený... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...