19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Zapomenuté heslo › Velikonoční mazanec

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
moučkový cukr 150 g
máslo 150 g
žloutek 3 ks
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup

Všechny přísady si vytáhneme alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.

Připravíme si kvásek z 3 lžic mléka, lžičky krupicového cukru a rozdrobeného droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vzejít.

Rozinky namočíme do lžíce rumu. Spaříme mandle a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.

V míse prosejeme polohrubou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citrónu, zarovnanou lžičku soli a namočené rozinky i s rumem. Do sypké směsi přidáme vykynuté droždí, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Zaděláme vařečkou a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy. Do těsta zapracujeme ořechy, případně část mandlí a dáme na teplé místo pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme mazance a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme kynout ještě asi půl hodiny. Potřeme vejcem, nahoře uděláme nožem dva zářezy, aby mazanec nepopraskal, posypeme mandlovými plátky a v předehřáté troubě pečeme nejprve prudčeji (200°) asi deset minut, pak snížíme na 160° a dopečeme dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Ořechové pusinky s čokoládou

Postup: Čokoládu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.... zobrazit recept

RECEPTY

Indická cizrnová polévka

Postup: V hrnci na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme utřený... zobrazit recept

RECEPTY

Živáňská pečeně v alobalu

Postup: Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Tyrolský bramborový salát

Postup: Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Ještě horké oloupeme a nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...