Název | Množství a jednotka |
---|---|
polohrubá mouka | 500 g |
moučkový cukr | 150 g |
máslo | 150 g |
žloutek | 3 ks |
mléko | 250 ml |
droždí | 20 g |
vanilkový cukr | 1 ks |
citronová kůra | |
sůl | 1/4 lžičky |
rum | 1 lžíce |
rozinky | |
mandle | |
vlašské ořechy | |
vejce | na potření |
Všechny přísady si vytáhneme alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.
Připravíme si kvásek z 3 lžic mléka, lžičky krupicového cukru a rozdrobeného droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vzejít.
Rozinky namočíme do lžíce rumu. Spaříme mandle a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.
V míse prosejeme polohrubou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citrónu, zarovnanou lžičku soli a namočené rozinky i s rumem. Do sypké směsi přidáme vykynuté droždí, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Zaděláme vařečkou a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy. Do těsta zapracujeme ořechy, případně část mandlí a dáme na teplé místo pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme mazance a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme kynout ještě asi půl hodiny. Potřeme vejcem, nahoře uděláme nožem dva zářezy, aby mazanec nepopraskal, posypeme mandlovými plátky a v předehřáté troubě pečeme nejprve prudčeji (200°) asi deset minut, pak snížíme na 160° a dopečeme dozlatova.
Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka (na tři litry vody dáme 3 rovné kávové... zobrazit recept
Postup: Mořskou štiku očistíme a opatrně zbavíme páteře – ostrým nožem lehce... zobrazit recept
Postup: Obě mouky prosijeme na vál, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru a trochu... zobrazit recept
Postup: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme mouku s kakaem a práškem do... zobrazit recept
Postup: Sýr nastrouháme, přidáme několik lžiček nakládaného křenu (nebo nastrouháme... zobrazit recept
Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek
Penzion na Vyhlídce je neobyčejný penzion Beskyd, který svým optimálním...