Květák omyjeme, překrájíme ho na menší kousky (nebo rozebereme na růžičky) a vložíme do hrnce. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, osolíme, okořeníme drceným kmínem, majoránkou, muškátovým oříškem (jen párkrát strouhneme) a pepřem, a uvaříme doměkka. Přidáme velkou hrst jemných ovesných vloček, povaříme ještě dvě minuty, odstavíme, necháme vločky "natáhnout" asi 5 minut a společně polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Vrátíme zpět na sporák, přidáme hrnek mléka a kelímek šlehačky (nebo 12% smetany), lžičku másla a prohřejeme. Pokud je potřeba, můžeme dochutit troškou podravky nebo kouskem bujónu.
Máta peprná patří
mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako
Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha
lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové...
zobrazit článek