27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Křepelky na víně s brusinkami

Název Množství a jednotka
křepelka 4 ks
barevný pepř
citrónová šťáva
červené víno 100 ml
džem brusinkový 3 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Křepelky nasolíme, potřeme citronovou šťávou, lehce opepříme hrubě mletým pepřem a dovnitř vložíme kousek jablka. Křepelky naskládáme do pekáčku, polijeme rozpuštěným máslem a ve vyhřáté troubě je za občasného podlévání výpekem pečeme cca hodinu, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova ještě asi půl hodinky. Na brusinkovo-vínovou omáčku si v kastrůlku rozpustíme máslo (asi 30g), přidáme 3 lžičky brusinkové marmelády, 1dl červeného vína, povaříme. Přidáme 1/4 lžičky solamylu rozmíchaného ve 4 lžičkách studené vody, okořeníme špetkou tymiánu a dochutíme 3-4 lžičkami citronové šťávy (ochutnávám, dokapávám). Povaříme pět minut. Nesolíme, nesladíme. Křepelky podáváme přelité brusinkovým sosem a jako přílohu zvolíme brambory v jakékoliv úpravě, nejlépe pyré, vařené nebo opečené.

Tip:
Do křepelek jsem místo jablka dala nádivku s jatýrky a jablíčko jsem do ní pokrájela, bylo to famózní, i když pro někoho už možná moc chutí najednou :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Szegedínský guláš s uzeným masem

Postup: Vepřovou plec a uzenou krkovičku nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové na česneku, paprikách a morkové kosti

Postup: Nadrobno nakrájíme 2 větší cibule, papriky (nejlépe bílé slovenské) na proužky,... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na halali (falešná svíčková)

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a vložíme do papiňáku. Zalijeme zeleninovou směsí Halali... zobrazit recept

RECEPTY

Jíška

Postup: Tak se dáme do přípravy jíšky (nebo zásmažky, je to to samé). Fakt to není nic... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí nudličky s hráškem a těstovinami

Postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny a scedíme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Harcovna

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti...