20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Květákový krém

Název Množství a jednotka
květák 1 ks
brambory 3 ks
ovesné vločky 100 g
smetana ke šlehání 1 ks
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Květák omyjeme, překrájíme ho na menší kousky (nebo rozebereme na růžičky) a vložíme do hrnce. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, osolíme, okořeníme drceným kmínem, majoránkou, muškátovým oříškem (jen párkrát strouhneme) a pepřem, a uvaříme doměkka. Přidáme velkou hrst jemných ovesných vloček, povaříme ještě dvě minuty, odstavíme, necháme vločky "natáhnout" asi 5 minut a společně polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Vrátíme zpět na sporák, přidáme hrnek mléka a kelímek šlehačky (nebo 12% smetany), lžičku másla a prohřejeme. Pokud je potřeba, můžeme dochutit troškou podravky nebo kouskem bujónu.



 


RECEPTY

Jehněčí na víně a rozmarýnu

Postup: Jehněčí maso (kolínko, kýtu) pořádně očistíme - odblaníme a poctivě odstraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový koláč s borůvkovým krémem

Postup: V míse utřeme 3 žloutky s 1 a 1/2 sklenkou moučkového cukru, přidáme postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Medové máslo

Postup: Změklé máslo vymícháme s medem, můžeme podle chuti zakápnout troškou citronové... zobrazit recept

RECEPTY

Polské pirohy

Postup: Mouku nasypeme do misky, doprostřed vklepneme 2 vajíčka, přidáme půl lžičky... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové na česneku, paprikách a morkové kosti

Postup: Nadrobno nakrájíme 2 větší cibule, papriky (nejlépe bílé slovenské) na proužky,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...