17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Výživová poradna › Rajská omáčka s hovězím masem

Název Množství a jednotka
rajčatový protlak bez konzervantů 1/2 ks
rajčata loupaná krájená v plechovce 1 ks
hladká mouka 1 1/2 lžíce
sůl
hřebíček 3 ks
Zobrazit všechny ingredience

Vařené hovězí maso

Název Množství a jednotka
hovězí maso zadní 600 g
mrkev 2-3 ks
petržel 1 ks
cibule 1 ks
nové koření 5 kuliček
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Hovězí maso omyjeme, vložíme do tlakáče, osolíme, přidáme očištěnou mrkev a cibuli, koření a vaříme hodinu a čtvrt (nebo jej uvaříme v klasickém hrnci dříve).
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mouku, uděláme zásmažku, zalijeme 1l vývaru, a za stálého míchání ihned přidáme krájená rajčata v plechovce a ½ rajčatového protlaku (používám ve skle z lidlu) rozmíchaného v dalších 2 dl vody. Přidáme bobkový list, osolíme, okořeníme. Koření dáme do čajového sítka a přidáme do omáčky. Vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Pak vyjmeme koření, omáčku rozmixujeme nebo prolisujeme, dáme zpět vařit a dochutíme cukrem, citronovou šťávou, případně ještě dosolíme.
Maso nakrájíme na plátky, přelijeme rajskou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.


 


RECEPTY

Boršč

Postup: Očistíme zeleninu, zelí nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky, řepu oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto s uzeným lososem

Postup: Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z růžičkové kapusty

Postup: Růžičkovou kapustu očistíme, odstraníme škaredé listy a vložíme do hrnce.... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí slezanka (čalamáda)

Postup: Mrkev a celer očistíme, nastrouháme nahrubo, dáme do napařovacího hrnce a mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný (biskupský) chlebíček - cukroví

Postup: Rozinky si namočíme předem alespoň na hodinu do dvou lžic rumu, sem tam je... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...