2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Živáňská pečeně v alobalu

Název Množství a jednotka
plátky krkovičky bez kosti 4 ks
velká cibule 2 ks
pikantní klobása 2 ks
červená paprika 1-2 ks
brambory 750 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: slovenská
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Receptů na živáňskou pečeni je hodně, pravá živáňská se připravuje z jehněčího, vepřového masa a hovězí svíčkové, nakládá se den až dva předem a pak se s cibulí a slaninou napichuje na jehly, balí do pergamenu a pomalu se rožní, ovšem vzhledem k tomu, že ne každý má možnost venkovního rožnění, dělá se v mnoha obměnách, může se na jehle připravovat na grilu, na plechu v troubě nebo v alobalu - a tohle je jedna z variant.



Postup
Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením, sladkou paprikou a potřeme olejem. Dáme do mísy a necháme odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe přes noc.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli a klobásku nakrájíme na kolečka, papriku zbavíme semínek a rovněž nakrájíme na kolečka.
Utrhneme si větší čtverce alobalu, pomažeme olejem (jinak se brambory na alobal přilepí), doprostřed dáme plátky brambor (vždy na jednu porci, ale tak, ať vám tam všechno vejde :-) ), osolíme, opepříme, na brambory položíme naložený plátek krkovičky, plátek anglické slaniny, posypeme kolečky cibule, klobásky, pár koleček papriky a alobalový čtverec dobře uzavřeme a dáme na plech.
Pečeme v prudší vyhřáté troubě hodinu bez otevírání balíčků - nejprve 40 minut na 200°, pak snížíme teplotu na 180° a dopečeme dvacet minut.


Další fotografie
 


RECEPTY

Kuřecí stehna v kabátku

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Pak je osolíme, posypeme paprikou, podle chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatová polévka s bazalkou

Postup: Do hrnce dáme olivový olej a na něm necháme zesklovatět drobně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Slezská česnekačka se sýrem

Postup: Nakrájíme si na kostičky šunku a krajíčky chleba z předešlého dne. Nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Malé červené řepy (cca 2až tři kusy) opláchneme a dáme uvařit (nejlépe, aby... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená růžičková kapusta

Postup: Kapustičkám odřízneme košťály a odstraníme škaredé listy. V osolené vodě je... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...