21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Ratatouille

Název Množství a jednotka
lilek 1 ks
cuketa 1 ks
červená paprika 1 ks
oranžová paprika 1 ks
bílá paprika 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 15 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu kromě rajčat očistíme, řádně omyjeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Lilek a cuketu neloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, česnek nasekáme a obojí odložíme stranou, budeme je potřebovat až nakonec. Na olivovém oleji orestujeme nejprve papriku, zmírníme plamen a necháme ji trochu změknout. K paprice přidáme lilek a cuketu, rovněž orestujeme, okořeníme tymiánem, rozmarýnem nebo lžičkou provensálského koření, a osolíme. Zmírníme plamen na minimum, pokud je potřeba, mírně podlijeme (50 ml vody nebo bílého vína). Než zelenina změkne, připravíme si rajčatovou směs: rajčata nařízneme do kříže, vložíme na půl minuty do vroucí vody, oloupeme je a nakrájíme na kostky. Zvlášť v rendlíku osmahneme na olivovém oleji cibuli, přidáme česnek, oloupaná rajčata a podusíme. Rajčatovou směs vlijeme do orestované zeleniny, promícháme a společně už jen prohřejeme.

Tip:
Správně by se měla každá zelenina vzhledem k odlišné době přípravy orestovat zvlášť, podlévat bílým vínem a vše smíchat až nakonec. Nám to ale chutná i takhle :-)


Další fotografie
 


RECEPTY

Ukrajinský boršč

Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky a orestujeme na sádle na cibuli. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na medu s vůní rozmarýnu

Postup: Kuřecí stehna opláchneme, osolíme, okořeníme rozmarýnem a hrubě mletým pepřem... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňová krémová polévka

Postup: Menší dýni hokkaido dobře umyjeme, nemusíme ji loupat, slupka se u hokkaido... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehenní řízky na citronu a rozmarýnu

Postup: Kuřecí stehenní řízky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Nesolíme ani... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...