19. 3. 2024   |   svátek má Josef
 

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Název Množství a jednotka
václavky
bobkový list 1 kus na 1 sklen
hořčíčné semínko 1/2 lžičky
pepř celý 3 kuličky
nové koření 3 kuličky
Zobrazit všechny ingredience

Nálev

Název Množství a jednotka
studená voda 0,5 litru
ocet 0,3 l
cukr 2 lžíce
sůl 1 lžíce
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 20 min.
Jarča



Postup
Houby (václavky, lišky apod.) předvaříme v osolené vodě. Na 1 litr vody dáme 2 lžíce soli. Houby vaříme 5 - 8 minut, podle toho jak jsou tuhé. Houby přecedíme a necháme okapat. Pak je plníme do sklenic.
Na dno 1 sklenice dáme 1 bobkový list, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 3 zrnka pepře, 3 kuličky nového koření. Dáme houby a na povrch můžeme dát plátek mrkve, cibule popř. křenu. Zalijeme nálevem.
Nálev : Svaříme 0,5 dl vody, 0,3 dl octa, 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru.
Sterilujeme 2 krát.


 


RECEPTY

Čočková polévka s uzenáčem

Postup: Čočku zalijeme zeleninovým nebo hovězím vývarem, přidáme celé cibule, bobkový... zobrazit recept

RECEPTY

Pečenáče podle Jarči

Postup: Rybky (plotice, cejnky i jiné) vykucháme, očistíme,umyjeme, osušíme. osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Křenová sýrová pomazánka

Postup: Sýr nastrouháme, přidáme několik lžiček nakládaného křenu (nebo nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkový betlém a svícínky

Postup: V hrnci rozpustíme 1 lžíci tuku a vody a přidáme med. Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA