18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Zapečená dýně se sýrem

Název Množství a jednotka
dýně hokkaido 1 menší ks
smetana ke šlehání 400 ml
česnek 4 stroužky
sýr eidam cihla 30% 100 g
sýr Gouda 100 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena (vyhodíme). Pokud je dýně nepěkná, odkrojíme černé části. Velkým ostrým nožem ji nakrájíme na tenké, maximálně půlcentimetrové plátky. Plátky dýně rozložíme na plech s vyšším okrajem, mírně osolíme, opepříme a lehce posypeme tymiánem. Dáme do trouby předpéct asi tak na deset minut (hlídáme, jakmile se začnou opékat okraje, zalijeme následující směsí). Mezitím si v hrníčku rozmícháme šlehačku s nastrouhaným česnekem, půl lžičkou soli a na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem. Promícháme a nalijeme na předpečenou dýni. Poklademe větvičkami čerstvého tymiánu a pečeme dozlatova, asi 15 minut (podle velikosti dýně, může to být i déle). Jakmile omáčka zezlátne, poklademe povrch plátky goudy a zapečeme dozlatova dalších pět minut. Je to tak dobré, že to jím bez přílohy.


Další fotografie
 


RECEPTY

Gnocchi s lososem a špenátem

Postup: Noky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Listový špenát opereme, natrháme a na... zobrazit recept

RECEPTY

Čočková polévka s uzenáčem

Postup: Čočku zalijeme zeleninovým nebo hovězím vývarem, přidáme celé cibule, bobkový... zobrazit recept

RECEPTY

Celerový salát s bílou ředkví

Postup: Celer a bílou ředkev - stačí půlka středně velkého celeru a kousek bílé ředkve... zobrazit recept

RECEPTY

Hrstková polévka

Postup: Hrách a fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den spaříme kroupy,... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládový krém z Pikaa

Postup: Plechovku Pikaa uvaříme v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme pořádně... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...