3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Chlupaté knedlíky

Název Množství a jednotka
brambory 1 kg
hrubá mouka 250 g
vejce 1 ks
sůl 2 lžičky

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vodu z brambor slijeme, přidáme hrubou mouku a vajíčko, osolíme a dobře promícháme. Pokud je těsto moc řídké, přidáme mouku podle potřeby. Z těsta navlhčenýma rukama tvoříme knedlíčky o velikosti cca 5cm, nebo pokud nám nevadí jiné tvary, můžeme těsto nabírat lžící a rovnou zavářet do vroucí osolené vody (odtud je název chlupaté knedlíky). Podle velikosti knedlíky vaříme 10-12 minut. Jakmile voda začne vřít, knedlíky vařečkou podebereme ode dna hrnce, aby se nepřichytily. Chlupaté knedlíky podáváme s osmaženou slaninou nebo cibulkou klidně samotné jako večeři, nebo jako přílohu k masu a zelí.


 


RECEPTY

Těstovinový salát s Pak Choi a krůtím masem

Postup: Celozrnné těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě na skus. Mezitím na pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Pravé italské tiramisu

Postup: Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky. Mascarpone,... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z lilku

Postup: Lilek nakrájíme na centimetrová kolečka, rozložíme na talíř, osolíme z obou... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená dýně se sýrem

Postup: Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...