5. 5. 2024   |   svátek má Klaudie, Květnové...
 

Zapomenuté heslo › Jidáše

Název Množství a jednotka
hladká mouka 500 g
mléko 250 ml
droždí 1 kostka
cukr krupice 120 g
máslo 130 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h. 30 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Jidášky dostaly svůj název podle biblické postavy Jidáše, který byl jeden z původních 12 apoštolů Ježíše Krista. Jidáš Ježíše zradil, umožnil tím jeho uvěznění a z výčitek svědomí se pak oběsil. Proč zradil, zůstává zahaleno tajemstvím, zda pro peníze, kvůli zklamání z Ježíšova rozhodnutí ohledně nezařazení Jidáše do plánu osvobození země, nebo jestli podlehl pokušení "ďábla". Jidášky symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Kdo je první upekl, se už nejspíš nedozvíme, ať to bylo jakkoliv, jsou Jidášky tradičním velikonočním pečivem. A jsou výborné :-).



Postup
Všechny suroviny si vytáhneme nejméně dvě hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Z trošky vlažného mléka (čtvrt hrníčku), lžíce cukru a kostky droždí necháme vzejít kvásek (cca půl hodiny). Do větší mísy nasypeme mouku s cukrem, sůl, vanilkový cukr, nastrouháme citronovou kůru z celého citrónu, promícháme, přidáme změklé máslo, žloutky, vykynutý kvásek a za pomoci hrnku vlahého mléka zaděláme těsto - musíme jej prohníst pořádně, tak, aby se nelepilo na stěny mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Z vykynutého těsta vyválíme válečky asi 1 až 1,5 cm silné a 20-30 cm dlouhé , stočíme je do tvaru spirály, šneků, copánků, do esíček nebo uzlíků a klademe dále od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme na plechu kynout ještě asi půl hodiny, pak potřeme vajíčkem, ve kterém rozšleháme trošku rumu a upečeme v předehřáté troubě na 180° přibližně 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše pokapeme rozpuštěným máslem a medem.

Z uvedeného množství vyjde asi 30 jidášků.


Další fotografie
 


RECEPTY

Brambory plněné anglickou a nivou

Postup: Brambory dobře omyjeme a uvaříme vcelku ve slupce v osolené vodě do poloměkka.... zobrazit recept

RECEPTY

Plněná vejce

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme napůl. Opatrně vyjmeme žloutky,... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové na česneku, paprikách a morkové kosti

Postup: Nadrobno nakrájíme 2 větší cibule, papriky (nejlépe bílé slovenské) na proužky,... zobrazit recept

RECEPTY

Medailonky s houbovou omáčkou a grilovanou polentou

Postup: Uvaříme si velmi hustou polentu - 300g polenty zalijeme litrem vlažné vody,... zobrazit recept

RECEPTY

Boršč

Postup: Očistíme zeleninu, zelí nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky, řepu oloupeme a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...