Napadlo vás někdy, že správně jsou to španělští ptáčci? :-)
Postup
Vajíčka uvaříme natvrdo. Plátky hovězího masa naklepeme - můžeme použít roštěnec, zadní maso z kýty nebo i pěknou plec. Osolíme, opepříme a potřeme každý plátek troškou plnotučné hořčice. Na každý plátek položíme doprostřed půlku podélně rozkrojené okurky, čtvrtku vajíčka, kousek špeku a kousek libového jemného párku. Maso s náplní stočíme a zavážeme buďto nití, nebo sepneme párátky, případně pokud máme, tak svorkami. Pokud vážeme nití, tak spirálově, aby šla nit dobře odstranit, nit se nemusí nijak zavazovat, stačí jen vmáčknout do masa. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a ze všech stran na ní opečeme připravené závitky. Podlijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo ponořené, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do vývaru přidáme záklechtku, povaříme deset minut, osolíme, opepříme a pokud je potřeba, přidáme bujón. Doděláme omáčku, a vrátíme do ní ptáčky, aby se prohřáli. Podáváme s rýží.
Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového
hrníčku a zalijeme lžičkou oleje.
Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý
utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný.
Tvaroh: tvrdý tvaroh se...
zobrazit článek