24. 9. 2021   |   svátek má Jaromír
 

Kulajda

Název Množství a jednotka
čerstvé houby 300 g
brambory 3 ks
smetana zakysaná 15% 1 ks
mléko 200 ml
kopr
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Poctivá staročeská kulajda.



Postup
Hříbky očistíme a nakrájíme na tenké plátky, sušené houby (sušených dáme tak dvě hrsti) předem aspoň na hodinu namočíme do studené vody. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami, novým kořením, pepřem a bobkovým listem zalijeme 1l studené vody nebo vývaru, osolíme, přidáme kmín a vaříme téměř doměkka. Pokud dáváme sušené houby, vlijeme je i s vodou, ve které jsme houby namáčeli. Vaříme asi 20 min až půl hodiny, až jsou houby i brambory měkké. V mléce rozšleháme hladkou mouku, přidáme do polévky a povaříme 3 minuty. Kysanou smetanu trošku zředíme mlékem, aby se neutvořily hrudky a přidáme do polévky. Dochutíme solí a octem - octu raději méně, na talíři si každý může dochutit, opačně už to nejde :-) a přidáme nasekaný kopr (sušený, čerstvý nebo mražený). Vklepneme celá vejce - (nerozmícháváme je) a povaříme ještě asi 2 minuty. Žloutky by neměly být uvařené natvrdo, měly by se po zakrojení "táhnout". Polévka by správně měla být hustší.


 


RECEPTY

Indické krůtí kari (curry)

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky. Červenou papriku, chilli papričku a... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatová polévka Arrabbiata s brokolicí

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody. Po chvilce... zobrazit recept

RECEPTY

Marináda na krkovičku

Postup: Do mísy dáme olej - podle potřeby a množství nakládaného masa, na 1kg masa cca... zobrazit recept

RECEPTY

Rebarborový koláč

Postup: Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva,... zobrazit recept

RECEPTY

Guláš na víně

Postup: Maso můžeme použít hovězí i vepřové. Nakrájíme jej na kostky. Orestujeme drobně... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

La Rosa café restaurant

Restaurace s penzionem La Rosa se nachází v centru města Frýdek-Místek,...