1. 7. 2025   |   svátek má Jaroslava
 

Houbová polévka se smetanou

Název Množství a jednotka
čerstvé houby 300 g
cibule 1 ks
brambory 3 ks
vejce 4 ks
smetana zakysaná 15% 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Je to vlastně polévka velmi podobná kulajdě - bez kopru, každý kopr v polévce nemusí :-) a není tak kyselá, do téhle nepřidávám ocet.



Postup
Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby a podusíme. Pokud použijeme sušené houby, nejprve je na dvě hodiny namočíme a dáme je až do vody společně s brambory). Zalijeme vroucí vodou (jen tak, aby byly brambory a houby ponořené), přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, kmín, osolíme a vaříme doměkka. Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, zředěnou troškou mléka, povaříme, dolijeme mlékem, a pokud je potřeba, přidáme půlku masoxu. Do hotové polévky vklepneme dvě - čtyři vajíčka a lehce promícháme, aby vejce zůstaly téměř vcelku. Vajíčka necháme jen zatáhnout, aby žloutek zůstal tekutý.


 


RECEPTY

Hovězí maso v mrkvi

Postup: Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a... zobrazit recept

RECEPTY

Koláčky bez kynutí

Postup: Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, necháme vzejít. Než... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle na šalvěji

Postup: Tagliatelle nebo špagety uvaříme v dostatečně osolené vodě (na 3 litry vody 3... zobrazit recept

RECEPTY

Sandokanovy oči

Postup: Připravíme si tři náplně:Bílá náplň:1/2 ztuženého tuku (Iva) rozpustíme v... zobrazit recept

RECEPTY

Pirátské špagety

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Rybí filé (tresku, lososa nebo použijeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Golf Čeladná

Hledáte restauraci s příjemným personálem a vynikající kuchyní? Zastavte se k...