Je to vlastně polévka velmi podobná kulajdě - bez kopru, každý kopr v polévce nemusí :-) a není tak kyselá, do téhle nepřidávám ocet.
Postup
Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby a podusíme. Pokud použijeme sušené houby, nejprve je na dvě hodiny namočíme a dáme je až do vody společně s brambory). Zalijeme vroucí vodou (jen tak, aby byly brambory a houby ponořené), přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, kmín, osolíme a vaříme doměkka. Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, zředěnou troškou mléka, povaříme, dolijeme mlékem, a pokud je potřeba, přidáme půlku masoxu. Do hotové polévky vklepneme dvě - čtyři vajíčka a lehce promícháme, aby vejce zůstaly téměř vcelku. Vajíčka necháme jen zatáhnout, aby žloutek zůstal tekutý.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek