Je to vlastně polévka velmi podobná kulajdě - bez kopru, každý kopr v polévce nemusí :-) a není tak kyselá, do téhle nepřidávám ocet.
Postup
Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby a podusíme. Pokud použijeme sušené houby, nejprve je na dvě hodiny namočíme a dáme je až do vody společně s brambory). Zalijeme vroucí vodou (jen tak, aby byly brambory a houby ponořené), přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, kmín, osolíme a vaříme doměkka. Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, zředěnou troškou mléka, povaříme, dolijeme mlékem, a pokud je potřeba, přidáme půlku masoxu. Do hotové polévky vklepneme dvě - čtyři vajíčka a lehce promícháme, aby vejce zůstaly téměř vcelku. Vajíčka necháme jen zatáhnout, aby žloutek zůstal tekutý.
Povedlo se nám přesolit?
Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme
mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka
nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme....
zobrazit článek