Veškerou zeleninu umyjeme, osušíme papírovou utěrkou a rozložíme na plechu na pečicí papír. Hlavičce česneku opatrně odřízneme celou plochu spodní části. Položíme ji doprostřed zeleniny řeznou stranou nahoru. Vše opepříme a jemně postříkáme olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°horkovzduch a pečeme cca 35 - 40 minut. Necháme trošku zchladnout, paprikám odstraníme stopky, pak zeleninu bez česneku přendáme do mixéru, k zelenině vymačkáme vnitřky upečeného česneku, mírně osolíme bazalkovou solí (nebo osolíme a jemně okořeníme sušenou bazalkou) a lehce projedeme mixérem, aby tam zůstaly kousky zeleniny. Kdo má rád ostřejší, může přidat buďto před pečením kousek čerstvé feferonky, po upečení buďto chilli vločky, nebo třeba chilli omáčku Sriracha. Podáváme s uvařenými špagetami posypané parmezánem nebo jako směs na tousty.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek