Veškerou zeleninu umyjeme, osušíme papírovou utěrkou a rozložíme na plechu na pečicí papír. Hlavičce česneku opatrně odřízneme celou plochu spodní části. Položíme ji doprostřed zeleniny řeznou stranou nahoru. Vše opepříme a jemně postříkáme olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 190° na horkovzduch a pečeme cca 35 - 40 minut. Necháme trošku zchladnout, paprikám odstraníme stopky, pak zeleninu bez česneku přendáme do mixéru, k zelenině vymačkáme vnitřky upečeného česneku, přidáme baby špenát a ricottu (1/2 až celé balení, lepší je dát nejdřív půlku a po promixování ochutnat), mírně osolíme bazalkovou solí (nebo osolíme a jemně okořeníme sušenou bazalkou) a vše rozmixujeme dohladka. Kdo má rád ostřejší, může přidat buďto před pečením kousek čerstvé feferonky, po upečení buďto chilli vločky, nebo třeba chilli omáčku Sriracha. Podáváme s uvařenými špagetami posypané parmezánem.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek