16. 5. 2025   |   svátek má Přemysl
 

Cherry rajčátka ve slaném nálevu

Název Množství a jednotka
cherry rajčátka
sůl
vroucí voda

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Cherry nebo malá rajčátka omyjeme a nacpeme do čistých skleniček. Rajčátka můžeme i překrojit, když máme ve sklenici ještě místo a celá už se tam nevejdou, ničemu to nevadí. Do každé skleničky přidáme 1/4 kávové lžičky soli a zalijeme horkou vodou. Zalívám vodou z rychlovarky, nechám projít varem a pak ji nechávám asi 15 minut vychladnout před zalitím rajčat. Zalijeme cca 1 cm pod okraj, pečlivě otřeme okraje skleniček, zavíčkujeme.
Sterilujeme 20 minut při 80°.

Do většího kastrolu dáme na dno složenou utěrku nebo dřevěné/silikonové podložky přímo určené k zavařování, vložíme skleničky s rajčátky, zalijeme cca do dvou třetin výšky sklenic horkou vodou, hrnce zakryjeme a přivedeme k varu. Od chvíle, kdy začne vřít voda v hrnci, sterilujeme na velmi mírném plameni (nebo nízkém stupni) 20 minut. Hotová rajčátka převrátíme víčkem dolů na deset minut.


 


RECEPTY

Dušená kapusta

Postup: Kapustu (je úplně jedno, jestli normální nebo kadeřavou - obyčejná je po... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Postup: Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku... zobrazit recept

RECEPTY

Tatrankové kuličky

Postup: Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme do nožového mixéru a rozdrtíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Uhlířské špagety

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě (na 3l vody dám 3 lžičky soli) doměkka. Uzený... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí ostraváček

Postup: Tvaroh, šlehačku a bílý smetanový jogurt smícháme nejprve vařečkou. Přidáme 2... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...