23. 1. 2021   |   svátek má Zdeněk
 

Rajčatový protlak

Název Množství a jednotka
rajčata 2 kg
sůl 1 lžička

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Rajčata omyjeme a pečlivě odkrojíme všechno škaredé :-). Nasypeme je do velkého kastrolu, trochu pomačkáme vařečkou, osolíme zarovnanou lžičkou soli, přikryjeme pokličkou a velmi pomalu vaříme asi hodinu.
Po hodině rajčata rozmixujeme ponorným mixérem, vrátíme na sporák a pomalu vaříme za občasného promíchání do zhoustnutí - doba vaření je různá podle vodnatosti/masitosti rajčat.
Vysterilizované skleničky naplníme protlakem, zavíčkujeme a sterilujeme při pomalém varu 45 minut při 80°.

Recept je ze dvou kil rajčat, ale množství je neomezené, co hrnec dovolí. Soli přidáváme úměrně množství rajčat.


 


RECEPTY

Polévka ze zelených fazolek

Postup: Fazolky i s nálevem dáme do hrnce, přidáme brambory nakrájené na kostičky,... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedínský guláš s uzeným masem

Postup: Vepřovou plec a uzenou krkovičku nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkové kuličky

Postup: Čokoládový krém smícháme s višňovou marmeládou, přidáme strouhaný perník a rum... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí polévka

Postup: Rybí maso - můžeme použít kapří hlavy bez žaber, mlíčí, "ocasy" bez ploutve,... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...